Cu psihologul la… libertate. Foștii condamnați vor fi ajutați să o ia de la capăt

Anticoruptie.md
06/08/2022
Sursa: CIJM

Deținuții, care urmează să fie eliberați din închisoare, vor beneficia de asistență psihologică și socială la etapa de pregătire pentru eliberare, dar și post eliberare. Activitățile vor fi organizate în cadrul proiectului „Libertatea este casa mea! Reintegrarea socială a persoanelor private de libertate”, care a fost lansat de o organizație non-guvernamentală și susținut de autorități.

 „Ministerul Justiției își propune să eficientizeze mecanismul de interacțiune dintre instituții, pentru o mai bună reintegrare în societate a foștilor deținuți. Pentru a reduce riscul de recidivă sunt necesare intervenții pe mai multe dimensiuni, cum ar fi găsirea unui loc de trai, angajarea în câmpul muncii, restabilirea relațiilor cu familia și comunitatea, dar și schimbarea comportamentului infracțional”, a spus secretara de stat Nadejda Burciu.

Astfel, în următorii trei ani, în cadrul proiectului va fi dezvoltat un pachet de servicii psiho-sociale axat pe creșterea șanselor de reintegrare socială a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate, care va influența reducerea nivelului de recidivă și creșterea siguranței în comunitate. De asemenea, vor fi desfășurate programe care să corespundă nevoilor deţinuţilor și să consolideze legătura acestora cu familia și comunitatea, iar la nivelul localităților va fi creată o rețea de instituții pentru serviciile de asistență post-eliberare.

Proiectul „Libertatea este casa mea! Reintegrarea socială a persoanelor private de libertate” este implementat de către A.O „IRIS” în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova și Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO) din România, cu susținerea financiară Loteriei cantonului Zürich Elveția.

Anticoruptie.md
06/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii