Culisele guvernării: Va demisiona sau nu directorul CNA

Julieta Saviţchi
23/08/2021

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Ruslan Flocea, ar fi respins propunerile guvernării de a demisiona din funcţie.

Surse din cadrul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că lideri ai formaţiunii ar fi purtat discuţii cu Ruslan Flocea ca acesta să demisioneze benevol din funcţia deţinută. Acesta ar fi acceptat iniţial să demisioneze, însă pe urmă s-a răzgândit.

Flocea şi-ar şi explicat refuzul prin faptul că nu i-a fost oferită o altă funcţie. Acesta ar fi solicitat un loc de muncă în cadrul întreprinderii de stat Moldtelecom.

Ruslan Flocea nu a răspuns la apelari şi nici la mesajele scrise pentru a comenta informaţia.

Amintim că majoritatea parlamentară a înregistrat un proiect de lege privind modificarea procedurii de desemnare a directorului CNA. Conform modificărilor propuse de PAS, directorul CNA va numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Autorii proiectului își întemeiază demersul pe faptul că „în percepția societății concursurile pentru selectarea candidaților la funcții de conducere a unor autorități de către Parlament sau de Guvern nu se soldează în toate cazurile cu activitatea eficientă a acestor autorități în realizarea interesului public”.

Proiectul a fost criticat de opoziţia parlamentară şi de unele organizaţii neguvernamentale.

Ex-secretarul general al Aparatului Președintelui Igor Dodon Ruslan Flocea, a fost numit în funcția de director al Centrului Național Anticorupție pentru un termen de cinci ani, la 31 iulie 2019. Pentru numirea lui Flocea și-au dat votul 72 de deputați din Legislativ.

Ruslan Flocea a acumulat cel mai mare număr de puncte în cadrul concursului pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități, la care au participat nouă persoane. Mai mulţi participanţi la concurs s-au arătat dezamăgiţi de modul cum a fost desfăşurat concursul şi i-au acuzat pe membrii comisiei că l-ar fi avantajat pe Flocea.

Julieta Saviţchi
23/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii