Cum a modificat Guvernul legea pentru a evita expulzările ilegale din Moldova. Cazul profesorilor turci expulzați de SIS la comanda lui Plahotniuc luat drept exemplu

Mădălin Necșuțu
22/12/2021

Executivul a aprobat, miercuri, o serie de modificări legislative privind regimului străinilor în Republica Moldova și eventuala expulzare a acestora, după ce incidentele din septembrie 2018, atunci când șapte profesori au fost expulzați de SIS la comanda politică a regimului Plahotniuc în Turcia sub falsa acuzație de terorism.

Autoritățile din Republica Moldova au arestat pe 6 septembrie 2018 șapte angajați ai Liceului privat „Orizont”, dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți.

Noile prevederi sunt legate de o hotărâre a Curții Constituționale din 2020, care a constatat că unele prevederi din Legea privind regimul străinilor sunt neconstituționale și încălcă drepturile omului.

Potrivit prevederilor legii, o persoană străină putea fi declarată indezirabilă fără a fi menționate motivele care stau la baza acestei decizii.

De asemenea, persoana străină putea fi expulzată chiar dacă existau temei justificat că viaţa îi era pusă în pericol sau că va fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

„Existența acestor prevederi a permis în luna septembrie 2018 expulzarea profesorilor turci, fiind încălcate, în acest fel, toate garanțiile oferite acestora de dreptul național și internațional”, precizează Guvernul.

După modificările aduse miercuri, autoritățile publice trebuie să întocmească un rezumat sumar în care să fie indicate motivele pentru care o persoană străină este declarată indezirabilă, precum și să informeze persoana despre cauzele care au stat la baza acestei decizii.

În acest fel, va fi asigurat dreptul pentru prezentarea punctului de vedere al persoanei şi combaterea argumentelor autorităților, aşa cum prevede şi Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale.

Totodată, va fi exclusă posibilitatea îndepărtării sau expulzării persoanei străine dacă există temeri justificate că viața acesteia este pusă în pericol sau că aceasta ar putea fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante în statul în care urmează să fie expulzată. 

Prin modificările propuse, Republica Moldova își propune să asigure garantarea protecției drepturilor cetățenilor străini și respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. 

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova SIS a reținut șase angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia.

Printre ei, Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar. În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. De asemenea, un minor a fost și el reținut împreună cu profesorul său, pentru a fi eliberat la scurt timp.

Instituțiile internaționale au reacționat prompt la acțiunea de expulzare a cetățenilor turci de către SIS. Johanes Hahn, comisarul pentru Extindere și Politici de Vecinătate al UE, a criticat dur decizia autorităților de la Chișinău.

„Mă aștept ca guvernul moldovean și toate autoritățile să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johanes Hahn pe contul său Twitter. De asemenea, un grup de șapte europarlamentari au trimis o scrisoare comună către autoritățile din R. Moldova în care au condamnat un astfel de comportament abuziv ce excede valorile și principiile Uniunii Europene.

Reținerea celor șase cetățeni turci la Chișinău de către autoritățile moldovenești a provocat proteste ample în SUA și Canada în fața consulatelor Republicii Moldova la New York, Washington DC, Toronto și Chicago.

Mădălin Necșuțu
22/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii