Vice-preşedintele Partidului Şor, Vitalie Balinschi, unul din principalii figuranţi în dosarul de finanţare ilegală a formaţiunii, a reuşit să revină în ţară şi să scape de arest la 8 luni după ce a fost dat în urmărire generală. Acesta a fost surprins în mai multe locaţii din Chişinău, purtând discuţii cu diferite persoane, cu o zi înainte de protestele antiguvernamentale de duminică.
Surse din cadrul Procuraturii Anticorupţie au precizat pentru portalul Anticorupţie.md că avocaţii lui Balinschi au reuşit în lipsa acestuia să-i anuleze mandatul de arest, fiindu-i înlocuit cu controlul judiciar. După anularea măsurii preventive, Balinschi a revenit în ţară.
Vitale Balinschi este una din cele șapte persoanele apropiate Partidului Șor - Igor Himici, Nelli Parutenco, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi, care au părăsit Republica Moldova. Primii șase – pe 16 iulie, iar ultimul – pe 10 iulie, spre Tel Aviv.
Aceştia au părăsit Republica Moldova în urma unei scurgeri de informaţie din Procuratură.
„Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată. Investigațiile privind scurgerile de informații vor fi o prioritate pentru Procuratura Anticorupție pe viitor, deoarece aceste acte interferează cu procesul de urmărire penală și subminează încrederea publicului în instituțiile și sistemul de justiție”, anunţa atunci Procuratura Anticorupţie.
Vitalie Balinschi a deținut funcția șef al Inspectoratului Fiscal de Stat al raionului Orhei, precum și cea de șef al Inspectoratului Fiscal de Stat al municipiului Chișinău.
În perioada anilor 2011-2015, Vitalie Balinschi a fost consilier în Consiliul raional Orhei, iar în perioada anilor 2015-2019 – consilier în Consiliul municipal Orhei.
Balinschi a încercat să candideze la funcția de deputat pe circumscripția uninominală Hâncești, dar a fost exclus din cursă.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii