Cum comentează experții „sacrificarea” în scopuri electorale a șefului ANSP, Nicolae Furtună, de către Igor Dodon

Irina Odobescu
08/09/2020
Foto: CIJM

Nicolae Furtună și-a anunțat demisia de la șefia Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), după ce declarațiile sale, făcute luni seara, la TVR Moldova, că persoanele decedate din cauza infecției de coronavirus erau o povară pentru ei și pentru cei din jur, au fost dur criticate de societate. Igor Dodon a cerut, marți, demisia șefului ANSP, dar analistul Ion Tăbîrță crede că demisia lui Furtună este doar o soluție electorală a lui Igor Dodon. 

„Îmi exprim regretul și consternarea față de declarațiile făcute de directorul ANSP, Nicolae Furtună. Scuzele publice nu sunt deloc suficiente atunci când printr-o declarație afectezi moral un număr mare de oameni. Consider că după această afirmație nu mai are calitatea morală să ocupe funcția de director ANSP și trebuie să demisioneze”, a scris Igor Dodon într-o postare pe Facebook, cerându-i să ia o decisie în acest sens.  

Expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbîrță, crede că deși Igor Dodon nu și-a înregistrat candidatura  la prezidențialele din noiembrie 2020, deja face campanie electorală. El este de părerea că Dodon a încercat să gestioneze criza pandemică într-o manieră electorală, pentru că ar fi sperat că va fi o criză sezonieră. 

„În acestă pandemie Igor Dodon și-a găsit un loc în față, asumându-și mai multă răspundere, dar pandemia durează și ceea ce ar fi trebuit să fie un succes electoral pentru el, s-a transformat într-un eșec. Nu e prima dată când domnul Furtună a avut niște declarații contradictorii, cu ieșiri isterice blamând cetățenii, nicidecum acțiunile guvernării. Criza pandemică din Republica Moldova a ieșit de sub control. Soluția electorală a lui Igor Dodon e ca domnul Furtună să-și dea demisia. În acest mod se va încerca ca să-l decupleze pe Dodon de tot ce înseamnă vina pentru gestionarea proastă a crizei pandemice”, a mai declarat Ion Tăbârță pentru Anticoruptie.md.

Irina Odobescu
08/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii