Cum Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală: Nu au fost raportate cheltuielile pentru întreţinerea a circa 50 de agitatori

Irina Odobescu
07/12/2021
Foto: Marina Tauber via Facebook

Candidata Partidului Şor pentru alegerile locale din Bălți, Marina Tauber, a fost exclusă din cursa electorală pentru că nu a declarat cheltuielile de cazare, transport și mâncare pentru cei circa 70 de voluntari aduși la Bălți ca să facă agitație electorală. Acestea au fost declarate de vicepreșentele CEC, Pavel Postica, la emisiunea În profunzime.

„Persoanele au fost aduse din diverse localități din Republica Moldova, fără a se indica cheltuielile pentru cazare, alimentare și transport. Concurentul electoral, pentru a diminua din cheltuielile declarate, a arătat doar cheltuielile de cazare pentru 20 de persoane. Codul electoral prevede expres că trebuie să fie indicate toate cheltuielile”, a spus Pavel Postica.

Vicepreședintele CEC a precizat că pe lângă raportele financiare unde lipsesc cheltuielile financiare, o altă probă a neconformităților sunt și depozițiile reprezentanților companiilor care au asigurat livrarea alimentelor pentru voluntari. Cheltuielile pentru alimetarea voluntarilor, de asemenea, nu au fost indicate în rapoartele financiare prezentate la CEC.

Printre neconformitățile scoase la iveală de CEC mai este și un contract de locațiune a unei încăperi de 80 m2, pentru care Partidul Șor ar fi achitat 1.000 de lei pe lună. Nici cheltuielile pentru artiștii care au evoluat la concertul electoral din fața Judecătoriei Bălți nu se regăsesc în raport.

„Pentru a admite și aplica o sanțiune este necesar ca să avem probe. Am fost toleranți cu acest concurect electoral”, a mai declarat Pavel Postica.

Înainte de a fi scoasă din cursa electorală, Marina Tauber a fost avertizată de CEC pentru că nu a indicat toate chieltuielile pentru publicitate.

Candidata Partidului Șor la Primăria Bălți, Marina Tauber, a fost exclusă sâmbătă din cursa electorală, după ce Judecătoria Bălți a emis o decizie de anulare a candidaturii acesteia. Decizia a fost luată la solicitarea Comisiei Electorale Centrale care a invocat nereguli în finanţarea campaniei electorale de către Paridul Şor.

Marina Tauber a acuzat de cele întâmplate guvernarea şi în special pe şefa statului, Maia Sandu, care ar fi comandat excluderea ei din cursă ţi ar fi făcut presiuni asupra justiţiei. „Ne-am trezit în noul stat dictatorial, condus de un Lukașenko în fustă, care împreună cu slugile ei au adus abuzul și înălcarea legilor la un nou nivel, care nu a mai fost atins de nimeni până acum”, a declarat Tauber într-un briefing.

Irina Odobescu
07/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii