Cum plătește statul, dar nu are specialiști. În 2022, mai mult de 90 la sută dintre absolvenții bugetari de la USM nu s-au angajat

Tatiana Gherța
22/03/2024
absolvent.md

Din totalul celor 2.218 tineri care au absolvit în 2022 studiile bugetare la Universitatea de Stat din Moldova (USM), doar 128 s-au angajat în câmpul muncii. Sunt informațiile prezentate de Curtea de Conturi în Raportul de audit al conformității asupra gestionării patrimoniului public și a resurselor financiare de către Universitatea de Stat din Moldova (USM) în anii 2021-2022. Conform sursei citate, din numărul celor angajați, doar 85 sunt salariați în instituțiile de stat.

Potrivit raportului, doar pentru perioada 2021-2022, USM a suportat pentru instruirea absolvenților cheltuieli în valoare de 45,3 milioane de lei. Aceste resurse însă nu au fost pe deplin valorificate. Mai exact, Ministerul Educației și Cercetării nu a elaborat reglementări de plasare în câmpul muncii în baza necesităților instituțiilor publice și/sau private, precizează auditorul public principal din cadrul Direcției generale de audit al Curții de Conturi, Aurelia Usatîi. 

Acest lucru se reflectă și în numărul angajărilor care au fost făcute după absolvire. 

„Astfel, în anul 2021 – 2022 au absolvit studiile la USM, cu finanțare de la bugetul de stat, 2.218 tineri specialiști în diferite domenii, din care au fost plasați în câmpul muncii doar 128 de absolvenți din domeniul educației sau 5,8% din numărul total al absolvenților cu studii pe locuri finanțate de la bugetul de stat”, a precizat auditorul public, Aurelia Usatîi. 

Totodată, contrapunând datele aferente absolvenților repartizați în câmpul muncii cu cele preluate din sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat, se observă că din cei 128 de absolvenți repartizați în 2022 activau 110 absolvenți, dintre care 85 în instituțiile de stat și 25 în entitățile private, anunță sursa citată. 

De asemenea, în urma auditării, s-a constatat că cheltuielile pentru instruirea studenților exmatriculați sau care abandonează studiile. Este vorba de 15 milioane de lei drept cheltuieli ineficiente pentru instruirea a 732 de studenți cu finanțare bugetară exmatriculați sau care au abandonat studiile. 

Curtea de Conturi a mai constatat că în perioada supusă auditului au fost identificate unele deficiențe și neconformități aferente gestionării patrimoniului public și a resurselor financiare, care au afectat buna guvernare a patrimoniului public, cauzate atât de unele lacune ale sistemului de control intern managerial, cât și de neconformarea responsabililor din cadrul entităților la prevederile cadrului normativ. 

Totodată, USM nu a asigurat conform evaluarea necesităților, determinarea bugetului și întocmirea planului de achiziții, și nici corelarea între bugetul aprobat și planul de achiziții, precum și executarea, gestionarea și monitorizarea contractelor de achiziții publice în termenele și condițiile prevăzute de acestea.

Printre deficiențe și neconformități se numără și faptul că nu a fost asigurat înregistrarea drepturilor patrimoniale asupra 64 de clădiri și construcții gestionate de USM cu suprafața totală de circa 55 mii metri pătrați în valoare de peste 255 de mil. de lei și a 9 terenuri cu suprafața de circa 367 hectare în valoare de circa 458 mil. de lei.

„În procesul de reorganizare a instituțiilor din domeniul educației, cercetării și inovării autoritățile publice centrale și USM nu a asigurat inventarierea, evaluarea și transmiterea integrală a patrimoniului în gestiune economică USM, precum și soluționarea situației privind preluarea abuzivă a unor bunuri imobile,  fapt ce atestă că procesul de reorganizare s-a efectuat cu abateri de la cadrul normativ în vigoare”, se menționează în raport.

Auditorii Curții de Conturi au înaintat recomandări pentru ca entitățile auditate să remedieze carențele și problemele constatate.

Tatiana Gherța
22/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii