Curtea Constituțională a calculat salariile judecătorilor. Ce remunerare vor avea magistrații Înaltei Curți în 2022

Ilie Gulca
05/01/2022
Judecătorii Curții Constituționale. Foto: moldpres.md

Curtea Constituțională a comentat decizia autorităților de a majora substanțial salariile judecătorilor înaltei instanțe. Decizia cu pricina a provocat o reacție promptă în cadrul societății. Și la Curtea Constituțională a fost calculată valoarea cu cât au fost majorate salariile magistraților.

„Pentru a evita prejudicierea continuă a imaginii Curții Constituționale prin aceste luări de poziție, considerăm necesar să vă prezentăm diferențele exacte dintre salariul judecătorilor constituționali în 2021 și salariul pe care aceștia îl vor avea în 2022. De asemenea, vom prezenta cu cât s-a modificat salariul asistenților judiciari de la Curtea Constituțională”, se menționează într-un comunicat al Curții Constituționale.  

Sursa citată a făcut publice salariile angajaților Înaltei Curți înainte și după majorarea salariilor:

„În 2021, salariul brut al unui judecător constituțional a fost de 31.954 de lei, iar salariul net al acestuia a fost de 25.589 de lei; salariul brut al Președintelui Curții Constituționale a fost de 39.000 de lei, iar salariul său net de 31.232 de lei; salariul brut al unui asistent judiciar de la Curtea Constituțională a fost de 8.687 de lei”, detaliază comunicatul.

„În 2022, ca urmare a modificărilor legale, salariul brut al unui judecător constituțional va fi de 40.950 de lei, iar salariul net al acestuia va fi de 32.793 de lei; salariul brut al Președintelui Curții va fi de 45.000 de lei, iar salariul său net – 36.036 de lei; În urma modificării valorii de referință, salariul brut pentru asistenții judiciari va fi de 9.198 de lei”, se precizează textul Curții Constituționale.

Din 1 ianuarie 2022, adaugă sursa citată, salariul net al unui judecător constituțional va crește cu 7.204 lei, în timp ce salariul net al președintelui Curții Constituționale cu 4.804 lei.

Ilie Gulca
05/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii