Curtea Constituțională a decis: Dodon, suspendat pentru a patra oară în mai puțin de doi ani de zile pentru încălcarea legii supreme în stat

Anticoruptie.md
24/09/2018
Foto: Facebook

Curtea Constituțională a decis, luni, 24 septembrie, suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon pe fondul refuzului acestuia de a semna numirea a doi noi miniștri în cabinetul Pavel Filip.

Decizia vine după ce mai mulți deputați ai PD au depus vinerea trecută o sesizare la Curtea Constituțională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcție. Principalul motiv a fost faptul că Dodon a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcțiile de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Ministerul Sănătății, și Nicolae Ciubuc, la Ministerului Agriculturii.

Locul său ca președinte interimar a fost luat de fiecare dată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a semnat documentele respective în locul lui Igor Dodon. Președintele suspendat Igor Dodon a replicat pe pagina sa de Facebook că decizia CC este din nou ilegală, invocând dreptul său suprem de acționa în virtutea faptului că a fost ales prin vot popular.

„Prin decizia sa de a suspenda din funcţie Preşedintele ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii Republicii Moldova, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar”, a declarat Dodon.

Aceasta este a patra suspendare temporară a președintelui Igor Dodon în mai puțin de doi an de mandat la cârma țării, de fiecare fiind vorba de blocarea deliberată a procesului legislativ pe motive politice ce țin fie de schimbarea unor miniștri din cabinetul Filip, fie de aplicarea unor legi precum cea anti-propagandă.

Anticoruptie.md
24/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii