Curtea Constituțională a suspendat legea de ratificare a Acordului de împrumut cu Federația Rusă

Anticoruptie.md
23/04/2020

Curtea Constituțională (CC) a suspendat joi legea prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Magistrații Curții au admis cererea deputatului din partea Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, care a cerut judecătorilor să verifice constituționalitatea Acordului. Se întâmplă la câteva minute după ce președintele CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit din funcție, iar în locul acestuia a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Curtea Constituțională a decis suspendarea acțiunii legii, inclusiv procedura de intrare în vigoare a acesteia, „în eventualitatea în care se vor confirma afirmațiile autorului sesizării privind încălcarea articolelor 1, 2, 126 și 129 din Constituție, ar putea fi afectată, la prima vedere, principiile fundamentale privind proprietatea”. „De asemenea, necesitatea suspendării acțiunii Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 se justifică prin faptul că după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament prin Legea menționată mai sus, verificarea constituționalității acestuia nu va fi posibilă (a se vedea HCC nr. 5 din 24 septembrie 2002)”, se arată în decizia Curții

Totodată, joi magistrații Curții Constituționale au decis și destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții, ca urmare a exprimării votului de neîncredere. Se întâmplă după demersul, din 21 aprilie, al magistraților Nicolae Roșca și Liuba Șova. În locul lui Țurcan, cu majoritate de voturi, judecătorii Curții au ales-o, pe un termen de trei ani, pe Domnica Manole, în calitate de președintă a CC.

Precizăm că proiectul de ratificare a Acordului de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Guvernul Republicii Moldova și Executivul din Federația Rusă, a fost adoptat joi, în ambele lecturi. Proiectul a fost susținut de deputații socialiști și de cei democrați, în timp ce parlamentarii din opoziție au criticat dur prevedirele acordului. Experți în economie consideră că prin oferirea acestui credit financiar Federaţia Rusă contribuie la finanţarea campaniei electorale a lui Igor Dodon în ajunul alegerilor prezidenţiale, în timp ce acordul de împrumut conține mai mulți factori de risc, printre care majorarea multiplă a datoriei de stat a Republicii Moldova faţă de Rusia, precum și convertirea datoriei de 7,8 miliarde dolari a Moldovagaz în datorie de stat a Republicii Moldova. În același timp, acordul ar favoriza întreprinderile rusești. Creditul a fost oferit de Federația Rusă cu o dobândă de 2 la sută, pentru o perioadă de 10 ani.

Anticoruptie.md
23/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii