Curtea Constituțională a suspendat Legea prin care SIS trece în subordinea Parlamentului

Irina Odobescu
07/12/2020

Curtea Constituțională (CC) a suspendat legea prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este luat din coordonarea președintelui țării și trece în subordinea Parlamentului. 

„Soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională. Astfel, Curtea reține că riscul eventualei schimbări a conducerii Serviciului de Informații și Securitate în cazul nesuspendării Legii contestate corespunde temeiurilor de suspendare referitoare la eventualele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate”, au decis magistrații.

Decizia de suspendare a acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative a fost luată de majoritatea judectătorilor Curții, iar magistratul Vladmir Țurcan, promovat la CC de socialiști, partidul din care a făcut parte anterior, s-a abținut.

Precizăm că CC a fost sesizată de Sergiu Litvinenco privind „neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova”, proiect votat în două lecturi de către 51 de deputați din coaliția PSRM și Grupul Șor, pe fonul altercațiilor din Parlament. 

Amintim că deputații socialiști au înregistrat, săptămâna trecută, un proiect de lege care prevede că Serviciul de Informații și Securitate va fi luat din subordinea președintelui Republicii Moldova. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu cinci voturi un raport pentru două lecturi în acest sens. Ulterior, proiectul de lege a fost votat în două lecturi de 51 de deputați din coaliția PSRM - Grupul Șor, în timp ce opoziția scanda „la pușcărie”.

Precizăm că în iunie 2019, majoritatea parlamentară a votat un proiect de hotărâre prin care SIS a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament. Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui țării.

Irina Odobescu
07/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii