ULTIMA ORĂ//Curtea Constituțională are un nou președinte. Cine o va înlocui pe Domnica Manole

Tatiana Gherța
25/04/2023
constcourt.md

Nicolae Roșca, fostul apărător al președintei Maia Sandu, este noul președinte ales al Curții Constituționale. Decizia a fost luată marți, 25 aprilie, în cadrul ședinței plenare a Curții Constituționale. Acesta a fost ales prin vot secret de către judecătorii înaltei curți. 

Președintele ales al Curții Constituționale, Nicolae Roșca a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. Dl Nicolae Roșca și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar. De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a îndeplinit alte funcții relevante. Domnul Nicolae Roșca este autor și coautor a peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi. 

În perioada anilor 2017-2019, Nicolae Roșca a fost avocatul Maiei Sandu, dar și membru al partidului Acțiune și Solidaritate.

Pe data de 23 aprilie 2023 a expirat termenul de 3 ani pentru care doamna judecător Domnica Manole a fost aleasă în calitate de Președinte al Curții Constituționale.

 

 

Tatiana Gherța
25/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii