Curtea Constituțională: Copiii persoanelor supuse represiunilor politice sunt victime ale represiunilor politice

Anticoruptie.md
13/01/2021

Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională sintagma „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune” din Legea nr. 296 din 23 noiembrie 1994. În urma acestei decizii, copiii persoanelor supuse represiunilor politice se consideră victime ale represiunilor politice.

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole, a declarat în cadrul unui briefing de presă că sintagma supusă examinării a fost contrară prevederilor art. 1 din Constituție, art. 4 și art. 16, alineatul 1 și 2, care stabilește principiul egalității și care menționează că toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii.

„Victime ale represiunii politice se consideră și copiii, născuți în locurile de represiune sau în drum spre ele, dacă unul dintre părinți a fost/este victimă a represiunii politice”, a declarat președintele Curții Constituționale.

Sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 1 al Legii nr. 296 din 23 noiembrie 1994 pentru interpretarea unor prevederi ale Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice a fost depusă de deputatul Octavian Țîcu în iunie 2020.

Anticoruptie.md
13/01/2021Become a Patron!

Comentarii