Curtea de Apel Comrat a suspendat aplicarea legii Adunării Populare a Găgăuziei privind utilizarea panglicii „Sf. Gheorghe” pe teritoriul autonomiei

Ilie Gulca
05/05/2022

Curtea de Apel Comrat a suspendat joi aplicarea legii adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei privind utilizarea panglicii „Sf. Gheorghe” pe teritoriul autonomiei după ce Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a atacat în instanță cu pricina hotărârea legislativului local care permite utilizarea acestui simbol al războiului în regiune.

Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentanța Guvernului în teritoriu, și-a motivat demersul inclusiv prin faptul că pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc refugiați ucraineni care au suferit din cauza războiului.

„Purtarea panglicii Sf. Gheorghe de către locuitorii Găgăuziei ar putea să provoace, cel mai probabil, ciocniri între găgăuzii, care vor purta panglicile Sf. Gheorghe, și refugiații care au suferit din cauza ostilităților de pe teritoriul Ucrainei, care poate și-au pierdut rudele, și-au pierdut bunurile, care consideră panglicile drept simboluri ale agresiunii militare”, se menționează în demersul Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat.

Bașcanul de la Comrat, Irina Vlah, a semnat pe 3 mai legea care permite utilizarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe” în autonomie. 

Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurilor de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de ruși ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.

În ciuda acestui fapt, interdicția purtării panglicii bicolore de la Chișinău a fost anulată vinerea trecută de Adunarea Populară de la Comrat, iar votul a fost dat de deputații găgăuzi în unanimitate. Autoritățile moldovenești au declarat că legea va fi aplicată, așa cum o cere Constituția R.Moldova, pminclusiv pentru UTA Găgăuză.

Ilie Gulca
05/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii