Curtea de Apel va reveni vineri la examinarea sesizărilor concurenților electorali privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă

Valeria Vițu
10/06/2021
CIJM

La Chișinău, magistrații Curții de Apel, întruniți joi dimineața în ședință pentru a examina mai multe contestații privind numărul mic al secțiilor de votare în străinătate, depuse de unii concurenți electorali, au anunțat că iau o pauză, până vineri dimineața. Anunțul completului de judecată vine după o zi întreagă de ședințe și deliberări. Să spunem că, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, pe 11 iulie, în străinătate vor activa 146 de secții de votare și nu 190 așa cum a solicitat Ministerul de Externe, dar și mai multe partide, transmite RFI, într-o corespondență de la Chișinău.  

Magistrații Curții de Apel au declarat că vor reveni vineri dimineața în ședință pentru a examina sesizările concurenților electorali, întrucât programul de muncă al funcționarilor instituției s-a încheiat. 

După ce, la sfârșitul săptămânii trecute, membrii Comisiei Electorale Centrale au decis că numărul secțiilor de votare în diasporă nu va fi mai mare decât la prezidențialele din toamnă, la începutul acestei săptămâni au avut loc proteste, organizate de Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Da, Partidul Unității Naționale. Pe fondul protestelor, CEC a decis ca la anticipate să fie deschise cu șapte secții de votare mai mult. Adică, 146 în loc de 139, câte au activat în toamnă. Acest lucru a nemulțumit protestatarii, iar PAS, Platforma Da, PUN, dar și Blocul lui Renato Usatîi au contestat decizia membrilor CEC, cerând 190 de secții de votare, cum de altfel a solicitat și Ministerul de Externe.

Joi, a avut loc un nou protest pentru apărarea dreptului la vot al diasporei. De această dată în fața Curții de Apel Chișinău, unde au venit susținătorii lui Usatîi și ai Platformei Da.

Precizăm că, tot joi, Comisia Electorală Centrală a amânat subiectul ce ține de deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului. Recent, membrii CEC au decis că locuitorii din stânga Nistrului vor avea mai multe secții de votare. Acest lucru a nemulțumit Platforma DA care a și contestat decizia în instanță. 

Să spunem că, vineri, este ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, dosarele solicitanților pot fi depuse până la ora 16.00. În cazul în care doi sau mai mulţi pretendenți vor depune actele spre înregistrare în această zi, la ora 17.00, CEC se va convoca pentru a organiza tragerea la sorţi și stabilirea ordinii prealabile de înscriere a potențialilor candidați în buletinul de vot.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 CEC a înregistrat 17 concurenți electorali, iar alte două dosare se află în proces de examinare.

La alegerile prezidențiale din 2020, peste 85 la sută sau în jur de 15.000 de cetățeni moldoveni din stânga Nistrului, au participat la scrutin, dându-și votul pentru Igor Dodon. 

În diasporă, Maia Sandu, pe atunci lidera PAS, a fost votată masiv. Aproape 250.000 de moldoveni au ieșit la vot, ceea ce înseamnă peste 90 la sută dintre cei care și-au exercitat votul în străinătate.

Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de Institutul de Politici Publice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, două partide și un bloc electoral ar accede în Parlament. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidul Șor.  

Valeria Vițu
10/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii