Curtea de Justiție a Uniunii Europene oferă acces liber, pe site-ul său, la documente de natură neconfidențială

Anticoruptie.md
10/11/2019

Rețeaua judiciară a Uniunii Europene (RJUE) a fost creată la inițiativa președintelui Curții de Justiție a Uniunii Europene și a președinților instanțelor constituționale și supreme ale statelor membre, cu ocazia Forumului magistraților organizat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la 27 martie 2017 pentru a celebra cea de a 60-a aniversare a semnării tratatelor de la Roma. Ulterior, a fost creată o platformă de schimb securizată între instanțele membre ale RJUE, ceea ce a reprezentat prima manifestare concretă a acestei cooperări. Având în vedere interesul mare pentru dezvoltarea și pentru coerența dreptului Uniunii al informațiilor puse la dispoziție pe această platformă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene și instanțele participante au ales să partajeze cu publicul larg toate documentele de natură neconfidențială, deschizând un spațiu consacrat RJUE pe site-ul Curia.

Acest spațiu are ca obiectiv principal partajarea și centralizarea unor informații și a unor documente utile pentru aplicarea, pentru difuzarea și pentru studiul dreptului Uniunii, astfel cum a fost interpretat și aplicat nu numai de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ci și de instanțele naționale. El are de asemenea ca obiectiv să favorizeze cunoașterea și înțelegerea reciprocă a drepturilor și a sistemelor statelor membre, într-o perspectivă de drept comparat ce poate să faciliteze luarea în considerare a tradițiilor juridice ale fiecăruia dintre ele.

În acest scop, spațiul RJUE permite:

- accesul direct la cauzele preliminare (grație unei setări predefinite a criteriilor de căutare în motorul de căutare) și în special să se consulte deciziile de trimitere preliminară introduse cu începere de la 1 iulie 2018, atât în limba de procedură, cât și în toate limbile disponibile;

- consultarea deciziilor date de instanțele naționale care au fost selecționate de instanțele constituționale și supreme ale statelor membre în considerarea interesului lor pentru dreptul Uniunii;

- consultarea diferitor documente de natură științifică sau pedagogică, rezultate din lucrări de cercetare sau de monitorizare realizate de instanțele membre ale RJUE, indiferent dacă este vorba despre note sau studii, despre fișe tematice privind jurisprudența în dreptul Uniunii sau despre instrumente de monitorizare juridică.

Anticoruptie.md
10/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii