Curtea Supremă de Justiție a respins pe 20 noiembrie cererea de contestare depusă de Iurie Bejenaru împotriva Comisiei pre-vetting după ce aceasta a decis că magistratul nu corespunde criteriilor de integritate pentru a deveni membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Iurie Bejenaru a menţionat în cererea sa către Înalta Curte că nu este de acord cu decizia Comisiei de evaluare. El a considerat decizia cu pricina drept „ilegală, nemotivată, adoptată în baza unui subiectivism excesiv, în baza unor presupuneri ale membrilor comisiei, fără suport legal şi probatoriu, precum şi cu încălcarea flagrantă a procedurii prevăzută de Codul administrative”.
Conform unei hotărâri din 9 decembrie 2022, Comisia de evaluare a decis că Iurie Bejenaru nu corespunde criteriilor de integritate deoarece a constatat „dubii serioase cu privire la respectarea de către candidat a criteriilor de integritate etică şi financiară şi, astfel, nu a promovat evaluarea”.
În timpul audierilor în fața membrilor Comisiei Pre-Vetting, Iurie Bejenaru a fost întrebat despre modul în care a dobândit un teren de 0,06 hectare în orașul Durlești în 2007. Judecătorul a motivat că în acea perioadă locuia într-un apartament cu o suprafață locuibilă de 41,3 mp, spațiu insuficient pentru cele patru persoane care locuiau atunci la acea adresă: candidatul, soția, fiul și mama acestuia.
Din acest motiv a înaintat o cerere de îmbunătățire a condițiilor de trai la Consiliul local Durlești, care a fost acceptată. Astfel, s-a ales cu un teren pentru construcții pe gratis. Cu toate acestea, magistratul nu a început nicio construcție, motivând că nu a avut resurse financiare, dar a vândut terenul în 2016 cu un preț de 300.000 de lei.
De altă parte, „Comisia nu a considerat convingător faptul că candidatul nu și-a putut construi o casă din cauza lipsei de mijloace financiare suficiente, având în vedere resursele sale financiare, inclusiv veniturile totale ale acestuia și ale soției în 2007-2015, în valoare de 3.743.765 de lei”.
Comisia a precizat că în baza hotărârilor emise de Consiliul local Durlești au fost deschise două dosare penale. Mai exact, 114 persoane ar fi obținut în mod fraudulos drept de proprietate asupra unor terenuri. Bejenari a răspuns că nu a fost implicat în niciunul dintre dosare.
În cadrul audierii Comisia a semnalat dubii serioase cu privire la modalitatea de dobândire de către părinții magistratului a unei case de 101 metri pătrați și a unui teren de 0,06 hectare în municipiul Chișinău. Aceste bunuri au fost moștenite în 2016 de judecător și se regăsesc în ultima declarație de avere și interese personale depusă la ANI pentru 2022.
Proprietatea ar fi fost achiziționată de părinții săi în 2008 cu 1.036.661 lei, în timp ce venitul burt înregistrat de aceștia în perioada 1994-2008 era de 34.125 de lei.
Prin urmare, a constatat Comisia, „venitul părinților candidatului nu ar fi putut acoperi achiziționarea acestor imobile, ceea ce ridică îndoieli cu privire la sursa venitului și modalitatea de achiziție a acestor bunuri imobile”.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: