Cutremur devastator în Turcia: autoritățile moldovenești au adresat mesaje de condoleanțe poporului turc

Mihaela Cibotaru
06/02/2023
Colaj https://www.bzi.ro

Oficiali de rang înalt de la Chișinău au transmis mesaje de condoleanțe și susținere poporului turc în legătură dezastrul produs de cutremurul de luni dimineață.

„Exprimăm din numele Republicii Moldova cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor, în timp ce ne exprimăm speranța pentru recuperarea cât mai grabnică a răniților”, a scris Nicu Popescu, Ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Un mesaj de condoleanțe a adresat și Igor Grosu, președintele Parlamentului: „În această noapte, în sudul Turciei a avut loc un cutremur devastator, care potrivit ultimelor date, a luat viața a peste 600 de persoane și rănit cel puțin alte 2 mii în Turcia și Siria. Zeci de clădiri au fost distruse, printre care și cetatea antică de la Gaziantep, aflată în Patrimoniul UNESCO. Transmit sincere condoleanțe Turciei și poporului sirian, iar toate gândurile noastre se îndreaptă către cei care sunt afectați de această tragedie”, a scris Igor Grosu.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a cauzat, luni dimineață, peste 1500 de decese și mai mult de 2300 de persoane rănite în Turcia. Cutremurul a avut loc în sudul țării, în apropiere de oraşul Gaziantep și a fost urmat de câteva zeci de replici, resimțite în zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru, cauzând jertfe umane și pierderi.

Cutremurul a afectat zece orașe și provincii din Turcia, cele mai multe decese fiind înregistrate în Gaziantep și Kahramanmaras, unde au fost distruse aproape 900 de clădiri, potrivit oficialilor turci.
Presa siriană anunță că numărul morților în Siria este de 237, iar peste 630 de persoane sunt rănite, comunică digi.24. Echipele de salvare din Turcia, Siria și Liban continuă lucrările de salvare, astfel autoritățile se așteaptă la o creștere dramatică a numărului victimelor.

Estimările Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) arată că bilanțul morților în urma cutremurului devastator ar putea ajunge până la 10.000. La fel, USGS estimează că pierderile economice cauzate de cutremur vor fi între 1 miliard și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea constitui până la 2% din PIB-ul Turciei.

 

Mihaela Cibotaru
06/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii