UPDATE: Membrii CSP au decis să amâne ședința până pe 9 noiembrie, după ce a fost constatată lipsa de cvorum.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Procurorul general interimar Ion Munteanu va cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) suspendarea din funcții a patru procurori. Este vorba despre Mirandolina Sușițcaia, Vladimir Martea, Vadim Machidon și Dumitru Triboi. Joi, 2 noiembrie, începând cu ora 9.00, membrii CSP vor examina demersurile conducerii Procuraturii Generale. În cazul unuia dintre acuzatori, Mirandolina Sușițcaia, deconspirată de Anticoruptie.md pentru maniera în care a gestionat dosarul Laundromat și pe cele ale lui Veaceslav Platon, demersul a fost înaintat încă de predecesorul lui Munteanu, Dumitru Robu.
După ce, în luna martie, curent, CSP a amânat examinarea demersurilor de suspendare din funcție a lui Vladimir Martea, Mirandolina Sușițcaia și Vadim Machidon, cererile procurorului general interimar au fost reactualizate. Membrii CSP urmează să decidă și soarta lui Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, implicat în tragicul accident de la Bahmut, soldat cu 4 persoane decedate.
Procurorul din Orhei, Vadim Machidon, este procurorul care a înaintat şi susţinut în instanţă învinuirea împotriva ex-poliţistului din Ungheni Gheorghe Petic, în dosarul fabricat pentru viol. Acesta are statut de învinuit și într-un dosar de corupţie, alături de un avocat care i-ar fi transmis mită în sumă de 10 mii de euro. Apărătorul a fost reținut în flagrant, în momentul în care îi transmitea lui Machidon banii pentru ca acesta din urmă să adopte o decizie favorabilă pe o cauză penală, aflată în gestiunea sa.
Vadim Machidon nu a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării urmăririi penale, invocându-se prezumpţia nevinovăţiei. Din acelaşi motiv a fost lăsat în breaslă şi avocatul. Cei doi inculpaţi pledează nevinovat.
Examinarea demersului privind suspendarea din funcție a Mirandolinei Suşiţcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu, a fost amânată de nenumărate ori. Demersul a fost formulat încă de ex-procurorul general interimar, Dumitru Robu. Acesta a solicitat măsura pe durata desfăşurării urmăririi penale. Sușițcaia a intrat în vizorul oamenilor legii în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, care au deconspirat implicarea sa în dosarul Laundromat și legăturile cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.
În 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.
Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat anul trecut o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surprins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.
Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii