„Da Vinci”, petrecut în ultimul drum de mii de concetățeni

Mihaela Cibotaru
10/03/2023
captură

Tânărul comandant ucrainean Dmitrii Koțiubailo, cunoscut drept „Da Vinci”, a fost petrecut vineri în ultimul drum, la Kiev. În vârstă de doar 27 de ani, tânărul a decedat pe 7 martie în luptele de sub Bahmut, orașul ucrainean pe care armata rusească încearcă să-l ocupe de aproape un an. La funeralii a fost prezent și președintele Volodimir Zelensky și prim-ministra Finlandei, Sanna Marin.

Potrivit presei ucrainene, ceremonia de rămas bun a început încă pe 9 martie, în satul de baștină al lui „Da Vinci”. Vineri, sute de ucraineni s-au adunat la Catedrala Sfântului Mihail din Kiev, pentru a-i aduce un ultim omagiu eroului Ucrainei, după care procesiunea s-a deplasat pe Maidan – Piața Independenței, unde mii de ucraineni și-au luat rămas bun de la tânărul comandant.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a decorat post-mortem pe Dmitrii Koțiubailo cu „Crucea meritelor de luptă”. „Este dureros să ne pierdem eroii. Nu îi vom uita niciodată. Și vom fi întotdeauna recunoscători”, a scris președintele Zelenski.

Dmitrii Koțiubailo a fost primul voluntar care a primit titlul de erou al Ucrainei, potrivit UNIAN. El a luptat pentru Ucraina de la vârsta de 18 ani, imediat după Maidan, iar la 21 de ani a devenit cel mai tânăr comandant de batalion.

Mihaela Cibotaru
10/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii