„Da Vinci”, petrecut în ultimul drum de mii de concetățeni

Mihaela Cibotaru
10/03/2023
captură

Tânărul comandant ucrainean Dmitrii Koțiubailo, cunoscut drept „Da Vinci”, a fost petrecut vineri în ultimul drum, la Kiev. În vârstă de doar 27 de ani, tânărul a decedat pe 7 martie în luptele de sub Bahmut, orașul ucrainean pe care armata rusească încearcă să-l ocupe de aproape un an. La funeralii a fost prezent și președintele Volodimir Zelensky și prim-ministra Finlandei, Sanna Marin.

Potrivit presei ucrainene, ceremonia de rămas bun a început încă pe 9 martie, în satul de baștină al lui „Da Vinci”. Vineri, sute de ucraineni s-au adunat la Catedrala Sfântului Mihail din Kiev, pentru a-i aduce un ultim omagiu eroului Ucrainei, după care procesiunea s-a deplasat pe Maidan – Piața Independenței, unde mii de ucraineni și-au luat rămas bun de la tânărul comandant.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a decorat post-mortem pe Dmitrii Koțiubailo cu „Crucea meritelor de luptă”. „Este dureros să ne pierdem eroii. Nu îi vom uita niciodată. Și vom fi întotdeauna recunoscători”, a scris președintele Zelenski.

Dmitrii Koțiubailo a fost primul voluntar care a primit titlul de erou al Ucrainei, potrivit UNIAN. El a luptat pentru Ucraina de la vârsta de 18 ani, imediat după Maidan, iar la 21 de ani a devenit cel mai tânăr comandant de batalion.

Mihaela Cibotaru
10/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii