„De aici până la ședințe secrete de Guvern nu e mult” // Fost deputat din Blocul ACUM acuză autoritățile de lipsă de transparență, pentru că nu consultă public actele normative înainte de adoptare

Cornelia Cozonac
23/11/2021

Fost deputat în Parlament din partea Platformei DA, Liviu Vovc acuză autoritățile de lipsă de transparență, prin faptul că nu consultă public proiectele de acte normative până la aprobare și adoptare, așa cum prevede legea. Fostul oficial face referire la proiectele Bugetului de stat pentru anul 2022 și Bugetului asigurărilor sociale, dar și alte proiecte de acte normative, aprobate săptămâna trecută de Guvernul condus de Natalia Gavriliță, documente ce nu au fost consultate public. Anterior și rerpezentanți ai societății civile au condamnat faptul că în Legislativ se adoptă proiecte de legi care nu sunt consultate public, așa cum prevede legea. 

„În ultima perioadă sunt stupefiat de procedura de elaborare și consultare a unor proiecte legislative importante. Bugetul pentru 2022, Bugetul asigurărilor Sociale și Fondul asigurării obligatorii de asistență medicală au fost făcute publice cu doar două ore înainte de ședința Guvernului. Fără a fi consultate în prealabil cu părțile interesate au fost votate de executiv”, scrie Liviu Vovc pe pagina sa de Facebook . Fostul deputat precizează că „pentru unele prevederi din proiectele de legi deja aprobate de Guvern abia acum deputații înregistrează în Parlament proiecte de ajustare a legislației”.

„Nu cred că proiectul de modificare a vârstei de pensionare și a procedurii de indexare a pensiei a fost elaborat de vineri până luni. Care e argumentarea că nu au fost făcute audieri și consultări preventive?”, se întreabă fostul deputat. 

Liviu Vovc precizează că și Legea cu privire la compensarea la gaz „nu a trecut prin procesul normal de elaborare, cu consultarea tuturor părților interesate„

„Aceste obiceiuri nu pot fi agreate și justificate. De aici, până la ședințe secrete de Guvern nu e mult..”, menționează fostul deputat din Platforma DA, formațiune parteneră a PAS în cadrul Blocului ACUM din fostul legislativ.

Reprezentanți ai PAS au răspuns anterior criticilor privind lipsa de consultări publice în cazul mai multor proiecte de acte normative înainte de adoptare prin faptul că se dorește punerea în practică într-un ritm mai rapid a reformelor. În mai multe cazuri, legislatorii spun că acestea se discută public în perioada dintre adoptarea în prima lectură și următoarea.    

PAS a obținut în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din iulie curent o majoritate conformtabilă în Parlament, ceea ce i-a permis să formeze Guvernul. Înprezent și puterea executivă și cea legislativă sunt conduse de reprezentanți ai PAS.    

Cornelia Cozonac
23/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii