De ce a solicitat Energocom ieftinirea electricității, iar Premier Energy – majorarea tarifului

Ilie Gulca
02/02/2024
Foto-simbol

Energocom cere o ieftinire a tarifului cu 29 de bani la energia electrică produsă de instalațiile eoliene, solare, Termoelectrica și CET Nord, în timp ce Premier Energy solicită majorarea tarifului cu 38 de bani, invocând creșterea cheltuielilor pentru distribuție. Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să examineze în cadrul ședinței de vineri cele două solicitări.

Directorul SA Energocom, Victor Bânzari, a explicat pentru Portalul Anticoruptie.md că solicitarea întreprinderii adresată ANRE se referă la energia electrică produsă de Termoelectrica, CET-Nord, centralele eoliene, fotovoltaice și pe bază de biogaz.

„Noi procurăm toată energia produsă de producătorii care au schemă de suport – centralele fotovoltaice, cele eoliene, Termoelectrică și CET Nord. Conform metodologiei aprobate, dacă ai încasat mai mult, atunci când faci calculele pentru anul următor, trebuie puse în calcul devierile pozitive și să soliciți un tarif mai mic”, a spus el.

„În calitatea sa de furnizor central, Energocom a încasat mai mulți bani datorită faptului că au fost mai mulți producători de energie solară, a fost mai mult soare. Astfel, tariful la care a fost vândută energia ne-a permis să avem surplus de bani. Și acum noi am solicitat să fie stabilit un tarif mai mic.”   

În ce privește energia electrică procurată de la Moldgres, Opcom și companiile din Ucraina, aceasta nu se ieftinește. „Vom putea asista la o asemenea evoluție când vom avea prețuri mai mici la bursă. Pe moment, nu vedem o scădere foarte mare”, a spus Victor Bânzari.

Solicitarea Premier Energy este motivată de prețurile de procurare a energiei electrice, indicatorii macroeconomici, tarifele pentru serviciile de transport, tarifele estimate de distribuție și costurile de bază pentru activitatea de furnizare.

Ultima dată energia electrică s-a ieftinit în noiembrie 2023. Conform deciziei de acum două luni, consumatorii casnici care sunt deserviți de Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L achită 2,39 lei/kWh. Consumatorii finali care sunt deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” – 2,88 bani/kWh.

Dacă în prezent tariful pentru electricitate furnizat de Premier Energy este de 2 lei și 39 de bani/kWh, furnizorul solicită ANRE majorarea tarifului până la 2 lei și 77 bani/kWh. De cealaltă parte, Energocom solicită o reducere de la tariful de 3 lei și 61 de bani/kWh până la 3 lei și 32 de bani/kWh.

Ilie Gulca
02/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii