De ce avem cel mai înalt nivel al inflaţiei din Europa. Explicația Nataliei Gavriliță

Ion Chișlea
19/05/2022

Partea cea mai mare a consumului moldovenilor o reprezintă produsele de primă necesitate, care au înregistrat cele mai mari scumpiri la nivel mondial.  Astfel  a explicat  prim-ministra  Natalia Gavriliță faptul că Republica Moldova are cea mai înaltă inflație din Europa.

După ședința de miercuri a Guvernului, Natalia Gavriliță a explicat jurnaliștilor că, în structura consumului din Republica Moldova, produsele de prima necesitate, cum ar fi alimentele și resursele energetice, au o pondere mult mai mare față de statele unde cetățenii au venituri mai înalte. Veniturile mici nu le permit moldovenilor să cheltuie prea mulți bani pentru altceva decât alimente și servicii. Așa cum pondrea acestor produse și servicii în structura consumului este mai mare decât în alte țări europene, scumpirea lor influențează creșterea medie a prețurilor într-o proporție  mai mare decât în țările unde populația are venituri mai mari.

Prim-ministra a dat asigurări că Guvernul va aplica în continuare politici   expansive pentru a contracara efectele creșterii prețurilor asupra populației și afacerilor. Aceste politici includ compensații și indexări pentru ppopulație, în special pentru segmentele cu venituri mici, pentru a menține puterea lor de cumpărare. Totodată, Guvernul va subvenționa țintit o serie de  afaceri importante din punct d evedere social, pentru a le menține pe linia de plutire.

La finele lunii aprilie, inflația medie anuală în Republica Moldova a fost de 27,07%. Spre comparație, în România inflația a fost de 13,7%, în Ucraina - de 16,4% iar în Rusia – de 17,8%. Cele două din urmă au înghețat însă la nivel administrativ prețurile pentru mai multe mărfuri din cauza războiului și sancțiunilor, 

Ion Chișlea
19/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii