După demisia cu scandal, funcția de membru CSP va fi ocupată de procurorul supleant, Mariana Cherpec

Tatiana Gherța
14/03/2024
facebook.com/marianna.cherpec

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act de funcția vacantă de membru al CSP din rândul procurilor și a decis delegarea procurorului supleant Mariana Cherpec. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi, 14 martie, după ce Olesea Vîrlan a demisionat din funcția de membru urmare a scandalului legat de vicierea concursului pentru funcția de procuror general. 

„CSP a hotărât a constata vacanța funcției de membru al CSP din rândul procurorilor. A transmite prezenta hotărâre procurorului general pentru demararea procedurilor administrative aferente detașării începând cu 18 martie 2024 a procurorului supleant în cadrul CSM, Mariana Cherpec”, a precizat președintele CSP, Dumitru Obadă.

sursa: captură foto

Mariana Cherpec are o experiență de aproape 13 ani în procuratură. Imediat după absolvirea Institutului Național al Justiției, la 3 decembrie 2010, a fost numită în funcția de procuror în Procuratura sectorului Centru, municipiul Chișinău. Din luna noiembrie 2017 până în luna iulie 2019, Mariana Cherpec a activat la Procuratura mun. Chișinău, oficiul Botanica. Din iulie 2019 până în octombrie 2022, a activat în funcția de procuroră responsabilă de comunicarea cu mijloacele de informare în masă în cadrul Procuraturii Generale, iar din februarie curent activează în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău.

La 27 iunie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat cumulul funcției de procuror cu activitatea didactică, în vederea participării în calitate de expert în procesul elaborării Studiului cu tematica „Lidership-ul feminin în profesiile juridice” și a unui ghid privind portretul femeii lider din domeniul justiției cadrul Programului de Susținere a Reformei Justiției Penale și Combaterea Corupției în Republica Moldova 2021-2024, implementat de Biroul pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA, conform orarului stabilit de program.

Pe parcursul celor 13 ani de activitate, procurora Mariana Cherpec a adunat două mustrări și un avertisment. Toate pentru gestionarea necorespunzătoare a dosarelor. Astfel, în 2014, acuzatoarei i-a fost aplicată mustrare, în 2015, Cherpec a fost sancţionată cu un avertisment pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu în cadrul instrumentării unei cauze penale, iar în 2016, procurorei i-a mai fost aplicată o mustrare.

Precizăm că în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din 22 decembrie 2023, acuzatorii și-au ales delegații în CSP. Noii membri în CSP sunt Dumitru Obadă, Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan. Alți doi candidați, acuzatorii Iuri Lealin și Mariana Cherpec, au fost aleși în calitate de membri supleanți.

Tatiana Gherța
14/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii