Declarații „antisemite și periculoase”. Israelul cere scuze după ce Lavrov a spus că Hitler are rădăcini evreiești

Ilie Gulca
02/05/2022
Foto: reuters.com

Israelul a denunțat luni declarațiile ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (foto), care a spus că liderul nazist Adolf Hitler are origini evreiești, calificându-le drept „antisemite și periculoase”.

Ministerul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că ambasadorul rus va fi convocat pentru „o discuție dură” despre afirmația pe care a făcut-o Lavrov duminică într-un interviu acordat unei televiziuni italiene.

„Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și așteptăm scuzele de rigoare”, a declarat Lapid pentru site-ul de știri YNet, citat de reuters.com.

Ambasada Federației Ruse la Ierusalim nu a existat niciun comentariu imediat din partea.

În timpul unui interviu acordat canalului italian Rete 4, Lavrov a fost întrebat cum ar putea Rusia să spună că trebuie să „denazifice” Ucraina când președintele țării, Volodimir Zelenski, este evreu.

„Când se spune: Ce fel de nazificare este asta dacă suntem evrei? Ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic”, a spus Lavrov, vorbind printr-un interpret italian.

„De multă vreme auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși”, a adăugat el.

Israelul și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Ucraina, însă a evitat să tensioneze relațiile cu Rusia, un agent de putere în Siria vecină. Israelul a evitat inițial criticile directe la adresa Moscovei și nu a impus sancțiuni oficiale asupra oligarhilor ruși.

Luna trecută, Lapid a acuzat Rusia că a comis crime de război în Ucraina, iar Israelul a fost de acord să furnizeze căști și veste serviciilor de salvare ucrainene, semnalând o schimbare a poziției sale privind furnizarea de astfel de echipamente.

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, memorialul Israelului pentru cele șase milioane de evrei uciși în Holocaust, a declarat că remarcile ministrului rus au fost „o insultă și o lovitură severă pentru victimele adevăratului nazism”.

Vorbind la radioul Kan, Dayan a spus că Lavrov răspândește „o teorie a conspirației antisemită fără nicio bază reală”.

Identitatea unuia dintre bunicii lui Hitler nu este cunoscută, dar au existat unele speculații, niciodată susținute de vreo dovadă că ar fi putut fi evreu.

Lapid a spus că a pretinde că Hitler este de origine evreiască este ca și cum ai spune că evreii s-au sinucis, adăugând că acuzarea evreilor că sunt antisemiți este „cel mai scăzut nivel de rasism”.

El a respins, de asemenea, afirmația lui Lavrov conform căreia elementele pro-naziste stăpâneau asupra guvernului și armatei ucrainene.

„Ucrainenii nu sunt naziști. Numai naziștii au fost naziști și numai ei s-au ocupat de distrugerea sistematică a poporului evreu”, a spus Lapid, al cărui bunic a murit în Holocaust.

Ilie Gulca
02/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii