Demisii la Vamă: șase inspectori vamali vor fi concediați pentru încălcări grave

Anticoruptie.md
28/02/2018
Foto: customs.gov.md

Șase inspectori de la posturile vamale Costești, Sculeni și Leușeni vor fi concediați, după ce anchete interne au constatat încălcălcarea legislației și a normelor deontologice.   

Trei angajații de la Postului vamal Costești ar fi admis introducerea în țară a mai multor unități de transport cu numere de înmatriculare străine, care aveau expirat termenul maxim de aflare pe teritoriul Republicii Moldova (180 de zile). Alți doi angajați au ajuns în vizorul subdiviziunii responsabile de securitatea internă a Serviciului Vamal, după ce s-a stabilit că aceștia și-au însușit ilegal mai multe pachete de țigări, care depășeau limita admisibilă la intrarea în România. Ambele încălcări au fost consemnate la Postul vamal Leușeni. Primul caz a fost descoperit în urma unei plângeri depuse de către un cetățean al Bulgariei, care a declarat că vameșul i-a reținut opt pachete din cele zece prezentate la control, invocând că partea română nu autorizează introducerea unei cantități mai mari. Ulterior, în cadrul anchetei de serviciu, ofițerii Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal au stabilit că inspectorul nu a documentat și nu a transmis subdiviziunilor antifraudă cantitatea reținută, așa cum prevede legea. În cel de-al doilea caz, momentul însușirii ilicite de către un vameș a altor opt pachete de țigări a fost surprins de camerele de supraveghere video, gestionate de către ofițerii securității interne.

De asemenea, este propus spre eliberare din serviciu și un angajat al Postului vamal Sculeni. Acesta este sancționat pentru că ar fi permis introducerea în țară a mai multor loturi de încălțăminte uzată, al cărei import, conform legislației, este interzis.

În anul 2017, potrivit Centrului Național Anticorupție 34 de inspectori vamali au fost cercetați în dosare de corupție.

Anticoruptie.md
28/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii