Deputata PAS, Olesea Stamate, despre noua ridicare a imunității pentru Marina Tauber: „Este clar că acolo nu era vorba de acțiuni penale”

Anticoruptie.md
20/03/2024

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, consideră că deputata Marina Tauber ar trebui să fie sancționată contravențional pentru faptul că a perturbat activitatea instanței de judecată, dar nu penal, așa cum a fost notat în solicitarea venită de la procurorul general interimar care a cerut în Parlament ridicarea imunității pentru aceasta. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii Rezoomat.

„Indiscutabil, acțiunile deputatei Marina Tauber trebuie sancționate, ca și oricărui altui cetățean care încalcăp legea și perturbă activitatea în mod special a instanței de judecată așa cum a făcuto dumneaei, doar că din punctul meu de vedere aceste acțiuni o să fie sancționate contravențional și nu penal și există articole în codul contravențional, care permit acest lucru, se sancționează rapid, eficient. Dacă sancțiunea este mică atunci se poate de discutat, de văzut, lucrurile trebuie făcute altfel. Din punctul meu de vedere ceea ce a prezentat Procuratura în cazul acesta este ca și cum poliția a oprit un cetățean cu alcoolemie de 0,15, care clar contravențional, dar îi face dosar penal. Nu știu cât de bine se înțelege, dar după părerea mea este clar că acolo nu era vorba de acțiuni penale”, a precizat Stamate.

Vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, susține că de această dată a decis să meargă pe poziția ei și să nu susțină ridicarea imunității deputatei Marina Tauber, așa cum a făcut-o în dățile precedente.

„Cu atât mai mult că a fost ridicată imunitatea de atâtea ori și într-adevăr de fiecare dată chiar dacă nu ne face mare plăcere să ridicăm imunitatea unui deputat de atâtea ori fără să vedem finalitatea în judecată, înțelegem că aceasta este procedura și de fiecare dată am votat pentru ridicarea imunității atunci când procurorul general a venit cu un dosar bine pregătit și argumentele necesare și în cazul de față eu mi-am expus părerea vizavi de a aceea ce i se impută doamne Tauber și am decis să merg pe poziția mea în cazul acesta. Eu cred că lucrurile trebuie să fie luate un pic în mai serios”, a declarat Stamate.

Conform demersului înaintat de procurorul general interimar, Tauber este acuzată de „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală, săvârşit cu folosirea situaţiei de serviciu”. Deputata menționează că a citit și ea cererea, calificând gestul drep un „circ de prost gust” inventat. Aceasta a precizat că este acuzată de procuratură pentru faptul că în momentul pronunțării deciziei definitive a Curții de Apel Chișinău cu privire la învinuirea lui Ilan Șor, aceasta a intrat în sala de ședințe cu megafoane și a cerut judecătorilor să-și facă munca onest, acesta fiind și motivul pentru care îi este cerută ridicarea imunității. În acest context, Stamate a venit cu ipoteze despre ce s-ar întâmpla în cazul în care acest dosar ar ajunge în instanța de judecată. 

„Ipotetic, ce se întâmplă dacă dosarul acesta ajunge în instanță și pe dosarul acesta se obține o achitare, atunci judecătorii care vor achita vor fi blamați de societate că au achitat-o și ce se întâmplă dacă se întâmplă o condamnare, o să râdă alții de faptul că a fost condamnată pe un asemenea dosar. Cred că lucrurile trebuie să fie luate un pic mai serios”, a conchis deputata PAS. 

Precizăm că deputata Marina Tauber a fost lipsită din nou de imunitate parlamentară în cadrul ședinței de joi, 14 martie curent. 

Anticoruptie.md
20/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii