Deputaţii, tot mai aproape de a rămâne fără imunitate. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de modificare a Constituţiei

Anticorupţie.md
18/05/2022
gov.md

Imunitatea deputaților ar putea fi anulată în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, miercuri, inițiativa legislativă privind modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova.

Astfel, în cazul acuzaţiilor de corupţie şi spălare de bani, aduse deputatului, nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat că scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea corupției de nivel înalt. „Proiectul a fost avizat pozitiv și de Curtea Constituțională. Propun ca și Guvernul să susțină acest proiect de lege. Sperăm că în Parlament se vor găsi voturile necesare pentru a exclude acest „scut” pentru tragerea la răspundere, care este imunitatea parlamentarului pentru infracțiunile de corupție”, a spus ministrul Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de către Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Anticorupţie.md
18/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii