Deputaţii, tot mai aproape de a rămâne fără imunitate. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de modificare a Constituţiei

Anticorupţie.md
18/05/2022
gov.md

Imunitatea deputaților ar putea fi anulată în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, miercuri, inițiativa legislativă privind modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova.

Astfel, în cazul acuzaţiilor de corupţie şi spălare de bani, aduse deputatului, nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat că scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea corupției de nivel înalt. „Proiectul a fost avizat pozitiv și de Curtea Constituțională. Propun ca și Guvernul să susțină acest proiect de lege. Sperăm că în Parlament se vor găsi voturile necesare pentru a exclude acest „scut” pentru tragerea la răspundere, care este imunitatea parlamentarului pentru infracțiunile de corupție”, a spus ministrul Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de către Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Anticorupţie.md
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii