Deputatul Dan Perciun cere Procuraturii și Autorității Naționale de Integritate să verifice averea fratelui președintelui Igor Dodon

Anticoruptie.md
12/08/2020

Deputatul fracțiunii PAS, Dan Perciun, a înaintat miercuri demersuri în adresa Procuraturii Generale și Autorității Naționale de Integritate în care le cere să verifice dacă îmbogățirea recentă a fratelului președintelui țării, Alexandru Dodon, are vreo legătură cu deținerea de către Igor Dodon a funcției de președinte.

În demersurile sale, parlamentarul face trimitere la declarațiile de avere ale lui Alexandru Dodon de până în 2017, în care raporta venituri și averi modeste. „În ultimii trei ani acesta a devenit un investitor major în afaceri legate de agricultură, colectarea deșeurilor, publicitate și imobiliare în Rusia. Există o suspiciune rezonabilă ca acesta este un simplu interpus și afacerile sunt de fapt ale lui Igor Dodon”, menționează deputatul Dan Perciun.

Parlamentarul subliniază și faptul că Igor Ceaika, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Alexandru Dodon, a sponsorizat fundația de binefacere a primei doamne, „Din suflet”, „care s-a implicat activ și în campaniile electorale precedente, promovând imaginea președintelui Igor Dodon, iar atare operațiuni sunt de fapt acte de finanțare din străinătate a campaniei electorale, camuflate sub forma donațiilor filantropice ale fundației”.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din decembrie 2014 arată că în campania electorală pentru parlamentarele din 2014, „cel mai generos donator al Partidului Socialiștilor, formațiunea care a obținut 25 de mandate de deputat, este fratele liderului formațiunii, Alexandru Dodon, care a vărsat în bugetul partidului aproape jumătate de milion de lei, mai exact: 442,8 mii lei”. Asta în condițiile în care, pentru 2012-2013, Alexandru Dodon raporta venituri oficiale de zece ori mai mici.

Anticoruptie.md
12/08/2020

Comentarii