Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, cere de la Guvern informații privind rezervele de grău

Crina Dumitriu
29/04/2020
Sursa foto: Agrobusiness.md

Deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Vasile Năstase, a cerut miercuri, într-o interpelare pe numele prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, informații privind rezerva de grâne a statului, cine şi în ce condiţii exportă grâul în străinătate, care erau stocurile la sfârşitul anului 2019 şi cât mai este acum în hambare.

Interpelarea a fost făcută în contextul în care pe Harta Corupției de pe portalul Anticoruptie.md marți a fost publicată o sesizare despre intensificarea exportului de cereale, în special de grâne din Republica Moldova, inclusiv prin portul Giurgiuleşti.

„Primul semnal a venit de la Căuşeni, de unde zeci de camioane încărcau zilele trecute cerealele de la elevator, mai apoi le transportau de la Giurgiuleşti, unde s-au creat cozi de automobile pline cu cereale”, se arată în sesizarea  deputatului. 

Deputatul a cerut de la  prim-ministrul Ion Chicu  informații  despre volumul rezervei de stat de cereale la sfârşitul anului 2019 şi cel care este acum, baza legală în care se fac exporturile de cereale din Republica Moldova, care este destinaţia exporturilor (ţările şi instituţiile/întreprinderile concrete care sunt beneficiare și care sunt societăţile comerciale abilitate cu exportul de cereale? Deputatul a mai solicitat informații privind cantitatea minimă necesară de grâne pentru a asigura securitatea alimentară în Republica Moldova pentru 2 ani  ce cantitate de cereale a fost scoasă din rezerva de stat de la începutul anului 2020 şi care a fost destinaţia acesteia.

 „Deoarece traversăm o perioadă economică nefastă, legată de epidemia COVID 19, deoarece anul agricol 2020 este unul extrem de complicat, marcat de o secetă devastatoare, rezervele de cereale sunt absolut necesare ţării, ele constituind un element cardinal al securităţii alimentare a statului”, a subliniat Vasile Năstase în demersul către Guvern.  

Crina Dumitriu
29/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii