Deputatul Radu Marian acuză voalat Rusia de șantaj energetic și concesii politice în schimbul unui preț mai bun la gaze

Mădălin Necșuțu
12/01/2022

Deputatul PAS, Radu Marian, a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că actuala guvernare plătește costul nealinierii politice față de Moscova în privința gazelor scumpe furnizate în prezent de către Gazprom și că Executivul nu a dorit să facă unele concensii politice propuse de Moscova.

„Cu toți vrem un preț mai bun decât cel de pe piață, dar acest lucru ar însemn să facem anumite concesii „necomerciale” care sunt inacceptabile pentru Republica Moldova și care ar compromite substanțial reformele din țara noastră”, a scris Radu Marian.

El a spus că este pentu prima dată când Gazprom a început să aplice o prevedere de plată la zi a gazelor către compania rusă, cu toate că această clauză există în contract încă de la semnarea sa în 2006, dar niciodată nu a fost aplicată până în prezent.

„Există anumite circumstanțe și schimbări de atitudine pe care trebuie să le navigăm. Cel mai rău este ca într-o astfel de situație, să tratăm lucrurile în mod superficial. Indiferent de ce aș spune eu, sau Guvernul, sau ministrul Spînu, facturile rămân ridicate. Foarte mulți oameni întâmpină dificultăți la plata acestora. Din aceste motive, statul a alocat resurse substanțiale pentru a compensa plata facturilor mai mult de 1 milion de familii, inclusiv pentru compensarea substanțială a consumului primilor 150 metri cubi de gaz (peste 70% din cetățeni consumă mai puțin de atât)”, a mai scris deputatul.

Radu Marian a mai făcut apel și la solidaritate din partea cetățenilor pentru a face față acestei perioade dificile. 

Moldovagaz a anunțat, luni, că prețul de achiziție a gazelor rusești pentru luna ianuarie se varidica la 646 de dolari per mia de metri cubi, cel mai ridicat după prelungirea contractului cu Gazprom de către subsidiara sa de la Chișinău – Moldovagaz, document girat financiar de Guvern.

 

Mădălin Necșuțu
12/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii