Desemnarea membrilor CEC de către Parlament, amânată. Societatea civilă cere publicarea avizelor SIS în privința candidaților

Victoria Dodon
26/05/2016
Foto: cec.md

Parlamentul a amânat repetat examinarea subiectului privind desemnarea noilor membri ai Comisiei Electorale Centrale. Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au invocat în cadrul şedinţei de joi, 26 mai, că vor "să aducă în ordine anumite documente". Este a doua oară când deputații amână examinarea proiectului de hotărâre privind votarea noii componențe a CEC, după ce mandatul actualei Comisii a expirat în luna februarie 2016. De cealaltă parte, membrii societății civile au lansat un apel public în care atenționează despre necesitatea asigurării transparenței procedurii de numire a membrilor CEC, în special prin publicarea avizelor SIS întocmite pentru fiecare dintre cei opt candidați. 

Lista celor opt candidați, în care se regăsesc trei actuali membri ai CEC, un fost viceministru al Justiției, dar și un consilier municipal, frate al unui deputat din Parlament, a fost avizată pozitiv de comisia parlamentară încă pe data de 11 aprilie, iar trei zile mai târziu Legislativul a votat desemnarea candidaților pentru funcția de membru CEC. Atunci, mai multe organizații neguvernamentale au publicat un apel prin care au solicitat verificarea compatibilității candidaților cu criteriile prevăzute de lege. Potrivit legii, în termen de 30 de zile de la desemnare, Serviciul de Informații şi Securitate urma să transmită Legislativului avizele cu informații complete despre fiecare candidat.

ONG-urile au revenit cu un apel public joi, 26 mai, în care reamintesc că avizele Serviciului de Informații și Securitate așa și nu au fost făcute publice.

"Până la momentul emiterii apelului, subiectul privind confirmarea în funcție a viitorilor membri CEC nu a fost stabilit pe ordinea de zi a Parlamentului și nu este clar de ce avizele SIS nu sunt făcute publice de Parlament precum și cauzele extinderii termenului de verificare a candidaților. Totuși, contrar unei proceduri clare, pe ordinea de zi a Parlamentului din 26 mai 2016 este inclusă examinarea repetată a proiectului nr. 153 din 11 aprilie 2016 privind desemnarea membrilor CEC, chiar dacă aceştia au fost deja desemnați și ar fi cazul să fie examinat un nou proiect privind confirmarea în funcție la care să fie anexate avizele SIS și Comisiei juridice, numiri și imunități", se arată în apelul public.

În context, organizațiile semnatare amintesc despre faptul că avizele SIS sunt secretizate şi accesibile doar pentru un cerc restrâns de persoane care au acces la secretul de stat. Bunăoară, în cazul alegerii judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii, doar trei din nouă membri ai CSM au acces la avizele secrete ale SIS: președintele Curții Supreme de Justiție, procurorul general și ministrul Justiției. Ceilalți șase membri votează candidații neavând informații complete despre aceștia.

Astfel, ONG-urile cer desecretizarea și publicarea avizelor SIS în privința candidaților la funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale, explicarea cauzelor din care avizele nu au fost prezentate în termenul de 30 zile prevăzut de lege, precum şi examinarea unor proiecte separate privind confirmarea în funcție a viitorilor membri a CEC. Totodată, ONG-urile solicită modificarea legii, astfel ca toate avizele SIS în privința candidaților la funcții publice să fie accesibile societăţii.

Victoria Dodon
26/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii