„Dezbaterile publice nu se fac unilateral”. ANRE a explicat de ce nu a aprobat tarifele solicitate de Moldovagaz

Ilie Gulca
19/08/2022

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) invită Moldovagaz să solicite modificarea cadrului legislativ pentru stabilirea prețurilor la gaze după ce compania moldo-rusă se declară „nevoită” să solicite sprijinul Guvernului pentru a acoperi decalajul între tarifele stabilite și cele solicitate.

„Având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiile majore ale prețului pe procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat, ANRE conștientizează că SA Moldovagaz se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazelor naturale, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor importate pentru anumite perioade pe termen scurt”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

În prezent, precizează ANRE, metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale: „Astfel, costul gazelor reflectat în calculul ANRE este determinat în strictă conformitate cu cerințele pct.6 și pct.7 ale Metodologiei, care reflectă expres cheltuielile de achiziție a gazelor naturale pentru anul ,,n”, dar nu pentru perioade de timp de ordinul trimestrelor sau lunilor calendaristice”.

Pe 4 august, ANRE a majorat tariful la gaze cu 24% de la 18,62 lei la 23 de lei pe metru cub. Moldovagaz ceruse examinarea tarifelor într-un termen restrâns, menționând că în august prețurile gazelor la bursele internaționale vor ajunge la 1.460 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Prețul de achiziție a gazelor de la Gazprom este calculat în baza unor formule, care diferă în sezonul cald al anului față de perioada rece. Astfel, din aprilie până în septembrie, prețul este stabilit în proporție de 70% în baza cotațiilor de piață și de 30% în baza prețurilor unui mix de produse petroliere.

Din octombrie până în martie, formula se schimbă: 70% din preț depind de prețul mixului de produse petroliere, iar 30% - de cotațiile spot (la zi) la gaze pe piețele  internaționale.

Ulterior, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că  hotărârea ANRE din 4 august 2022 nu permite Moldovagaz să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale. 

Ilie Gulca
19/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii