VIDEO // Deznodământ într-un caz asociat killer-ului Vitalie Proca: sentința dată de judecători în cazul funcționarei care i-a eliberat pașaportul

Julieta Savițchi
31/10/2018
Foto: RTV

Fosta funcționară de la Ministerul de Interne, Iuliana Dzero, învinuită că ar fi facilitat în 2010 eliberarea pașaportului pentru killer-ul Vitalie Proca, a fost  achitată de Curtea de Apel Chișinău. Astfel, niciun funcționar nu a fost tras la răspundere pentru eliberarea ilegală a pașaportului pentru Proca, deși legea interzice eliberarea documentelor pentru persoanele care își ispășesc o pedeapsă penală.

Magistrații au achitat-o pe Dzero și au dispus încetarea procesului penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu pe motiv că fapta comisă de fosta funcționară nu întrunește elementele infracțiunii imputate. Totodată, instanța de apel a încadrat acțiunile Iulianei Dzero în articolul 31 din Codul Contravențional „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, dar au încetat procesul contravențional pe motivul expirării termenului de prescripție.

Iuliana Dzero s-a abținut să facă declarații, însă avocatul acesteia a precizat că va contesta decizia Curții de Apel Chișinău, deoarece clienta sa nu este vinovată cu nimic.

Zero vinovați

Inițial, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a recunoscut-o vinovată pe fosta inspectoare Iuliana Dzero, însă a admis cererea de încetare a procesului penal din motiv că a expirat termenul de prescripție de tragere la răspundere penală. Aceasta însă a contestat decizia în instanța ierarhic superioară, insistând asupra nevinovăției sale.

Dosarul pe numele Iulianei Dzero a fost intentat de procurorii Anticorupție în 2013, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit oamenilor legii, Iuliana Dzero ar fi facilitat primirea pașaportului de cetățean al Republicii Moldova de către Vitalie Proca, care, la acel moment, nu avea dreptul la perfectare a pașaportului, deoarece era condamnat și își executa pedeapsa cu termen de probă.

Potrivit procurorilor, Dzero ar fi tăinuit această informație și a prezentat Ministerul Dezvoltării Informaționale un aviz cu date eronate, precum că Vitalie Proca nu are antecedente penale și nu se află sub pedeapsă penală. În aceste condiții, în aceeași zi, Proca a primit în mod ilegal pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, reușind să traverseze în repetate rânduri hotarele țării și să comită infracțiuni grave pe teritoriul altor state.

Iuliana Dzero a pledat nevinovată cât a durat procesul și a declarat că a verificat personal, dar în ziua când a fost eliberat pașaport pe numele lui Proca, lipsea în registru informația despre condamnare. Fosta funcționară a spus că nu știe cine a scos în ziua respectivă indormația despre Proca, dar crede că ar fi implicat cineva din fosta conducere de la întreprinderea de stat „Registru”.

Precizăm că Vitalie Proca a folosit pașaportul primit în 2010, pentru a pleca la Londra, unde a încercat să-l omoare pe bancherul Gherman Gorbunțov. Proca își ispășește pedeapsa de 21 de ani în Penitenciarul din Tulcea, pentru tentativă de omor al unui tânăr din București. Vitalie Proca a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune Jurnal TV că a fost plătit de Vlad Plahotniuc să-l asasineze, la Londra, pe bancherul rus Gherman Gorbunțov, fapt infirmat de liderul PDM.

Julieta Savițchi
31/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii