Direcţia educaţie a Capitalei se justifică: Hrana copiilor din grădiniţe corespunde normelor

Anticoruptie.md
04/04/2016
Foto: DGETS

Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău (DGETS) reacţionează după ce un grup de părinţi a scris pe Harta Corupţiei despre calitatea proastă sau termenul expirat al produselor cu care sunt hrăniţi copiii din şcoli şi grădiniţe. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii municipalităţii afirmă că la realizarea meniului se ţine cont de meniul aprobat de Centrul de Sănătate Publică, iar cantitatea produselor incluse în acesta este în strictă concordanţă cu cerințele Ministerului Educației.

“În vederea monitorizării zilnice a procesului de recepţionare a produselor alimentare de la agenţii economici, la momentul livrării lor în sector, DGETS verifică toți indicatorii: calitatea produselor, facturile să corespundă contractelor de achiziţie, certificatele de calitate şi conformitate, paşaportul sanitar al maşinii, controlul medical al şoferului, abia după aceasta produsele fiind livrate instituţiilor preşcolare. Ulterior, în fiecare instituţie acestea sunt verificate suplimentar în ceea ce privește calitatea, precum şi existența certificatelor de conformitate și de asistență medicală. Astfel, prin aceste acţiuni se evită cazurile de livrare şi recepţionare a produselor alimentare necalitative sau cu termen expirat”, susţin funcţionarii. Mai mult, aceştia invită părinţii să participe la verificarea produselor în timpul livrărilor.

În ceea ce privește grădinițele private, DGETS afirmă că nu dispune de instrumentele legale pentru controlul acestora, mai ales că nu există vreo bază de date a tuturor grădiniţelor private (inclusiv cele înființate în apartamente).

“Norma bănească alocată pentru a asigura hrana unui copil din instituțiile preșcolare de tip general, conform cerințelor punctului 1 a Dispoziției Primarului General  Nr.1137-d, este de 18,70 lei (mijloace bugetare -12,45 lei, mijloace speciale acordate de părinți - 6,25 lei pe zi). Din această sumă este creat meniul pentru dejun, prânz, cină și gustare (Anexa 2). Conform deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.4/6 din 13 mai 2014 (Anexa nr. 2 pct. 3), în scopul diversificării meniului, părinții au dreptul să aloce bani suplimentar doar în baza unei cereri colective și, ulterior, al demersului grădiniței aprobat de conducerea DGETS. Prin urmare, plata este calculată în funcție de costul unei zile de alimentaţie pentru fiecare instituţie şi de numărul de zile frecventate de către fiecare copil în parte (Anexele 3, 4)”, adaugă cei de la Direcţie.  

Cu privire la solicitarea părinţilor ca meniurile din instituţiile preşcolare să fie realizate de un expert în nutriție, Direcţia educaţie a Capitalei spune că funcţia de medic nutriţionist nu se regăseşte  în lista unităţilor titulare de personal ale instituţiilor preşcolare.

În apărarea sa, direcţia invocă şi mai multe anchete interne desfăşurate la sfârşitul lunii martie în 25 de grădiniţe din Chişinău.

DGETS consideră că nemulțumirile legate de calitatea alimentației în grădinițe sunt nefondate, în condițiile în care s-au respectat, cu strictețe, cerințele actelor normative ce reglementează acest domeniu, în sprijinul acestei afirmații venind și rezultatele anchetelor. (...) Întrebați fiind ce anume ar schimba în meniul copiilor, 6% dintre părinți au solicitat scoaterea crenvurștilor (deși 4% din aceștia au recunoscut că acasă se consumă acest mezel), 43% au cerut să se introducă mai multe fructe, 17% au venit cu propuneri de diversificare a meniului (carne de iepure sau curcan, sarmale etc.), în timp ce 34% din cei chestionați au declarat că nu ar schimba nimic. În urma anchetelor interne s-a constat că 67% din respondenți afirmă că sunt mulțumiți de alimentația copiilor la grădiniță, 30% - variabil,  2% nu sunt satisfăcuți, iar 1% s-au abținut.

Textul integral al comunicatului de presă este disponibil AICI.

Ala Revenco, reprezentanta grupului de părinţi care au sesizat de mai multe ori funcţionarii despre calitatea proastă a alimentaţiei din instituţiile de învăţământ, consideră că reacţia DGETS este evazivă, cu trimiteri la norme legale, care de fapt nu se respecta în grădiniţe. “Nu am fost contactaţi pentru o discuţie sau informaţii suplimentare. Nu a fost efectuat un studiu, cel puţin pe un anumit eşantion de  grădiniţe, privind situaţia reală din grădiniţele din Chişinau, care să clarifice cantitatea reală de produse alimentare primite de copii în grădiniţe, nivelul de asigurare a copiilor cu componenţi nutritivi (proteine, lipide, glucide), precum şi alte aspecte. Dacă veţi examina pozele de pe pagina de Facebook a DGETS, veţi observa că la majoritatea meniurilor lipsesc fructele şi legumele”, explică Revenco.

“Reacţia dată nu poate fi considerată o autosezisare în situaţia când am depus oficial la cancelaria DGETS o petiţie, la 1 marie 2016”, conchide femeia.

Anticoruptie.md
04/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii