Directoarea Casei de Cultură din Ciuciuleni, internată după ce ar fi fost bătută de primarul localității

Mariana Colun
29/03/2016
Victima a fost transportată la spital. Fotografia a fost plasată pe Harta Corupţiei

Ecaterina Pojoga, directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, susține că a fost îmbrâncită și lovită de Gheorghe Grigoraș, primarul localității, joi, 24 martie, în timpul unui conflict. Edilul neagă acuzațiile. O sesizare privind acest caz a fost plasată pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md de către locuitori din Ciuciuleni.

Ecaterina Pojoga ar fi fost chemată joi la Primăria din Ciuciuleni ca să semneze lista bunurilor inventariate, fiind responsabilă material pentru acestea. În acea listă ar fi fost introduse lucruri despre care aceasta nu ar fi știut nimic, fiind vorba despre o greșeală. Femeia a refuzat să semneze acea listă, pentru ca ulterior să nu fie nevoită se scoată bani din buzunarul propriu pentru bunurile pierdute. Atunci edilul Gheorghe Grigoraș i-ar fi cerul Ecaterinei Pojoga să elibereze biroul din cadrul bibliotecii, pe care i l-a oferit temporar, pe timp de iarnă, în lipsa unui alt spațiu dotat cu sistem de încălzire, pentru a sigila încăperea. În momentul în care femeia s-ar fi opus și ar fi insistat să-și ia mai întâi bunurile personale din acel birou, primarul ar fi îmbrâncit-o și ar fi lovit-o cu capul de perete, cauzându-i comoție cerebrală. 

"Sâmbătă, 26 martie, Ecaterina Pojoga s-a adresat la medicul legist pentru că se simțea rău. Medicul legist a sfătuit-o să nu meargă la spital, ci să-și ia îndreptare de la medicul din sat, acesta însă nu a fost de găsit. Drept urmare, femeia s-a adresat a doua zi, duminică, la spitalul din Hâncești, unde i s-a spus că serviciul neurologic nu funcționează. Astfel, în seara aceleiași zile, aceasta s-a adresat la Centrul Național Antiviolență din Ciuciuleni, unde există o ambulanță, care a și adus-o la Spitalul de Urgență de la Chișinău unde a fost internată cu diagnoza comoție cerebrală", ne-a declarat Valentina Geamănă, directoarea Centrul Național Antiviolență din Ciuciuleni.

Potrivit acesteia, la conflict au asistat cinci angajați ai Primăriei care nu au intervenit. "Cazul este destul de grav și neplăcut, deoarece este vorba despre o autoritate publică locală. Între noi și primar apă bună nu a curs niciodată de când a venit în funcție", susține Valentina Geamănă.

Am încercat să luăm legătura cu victima, dar din motive de sănătate aceasta nu ne-a putut răspunde la întrebări. Soțul Ecaterinei Pojoga ne-a spus însă că între soția sa și primarul localității există un conflict mai vechi.

"Conflictele cu primarul au început imediat după intrarea acestuia în funcție. El a început să-i preseze pe angajații care nu l-au susținut în timpul campaniei electorale locale din 2015. Deschis a spus că toți cei care nu au fost cu el, mai devreme sau mai târziu vor fi eliberați din funcție. Doi angajați au fost dați afară, iar mai târziu primarul s-a legat și de soția mea. La fiecare volantă i se cerea să elibereze locul de muncă. Au urmat mustrări și avertizări nefondate. I s-au aplicat pedepse pentru întârzieri frecvente, procesele-verbale ale comisiei disciplinare fiind semnate sub presiunea primarului. În plus, și eu am fost în Ciuciuleni din 2007 până în 2011. Cred că de atunci ține pică pe mine, că am câştigat eu, și nu el, iar acum se răzbună pe soția mea. Noi, de altfel, suntem foști colegi de bancă și chiar cumătri", a declarat Ion Pojoga, soțul victimei. 

Cuvintele acestuia sunt confirmate și de Valentina Geamănă. "Primarul avea mereu pretenții la prestarea serviciilor Ecaterinei Pojoga. De la volantă Ecaterina Pojoga de fiecare dată ieșea plângând. De fiecare dată era certată, insultată. I s-a dat și o mustrare aspră. Situația creată a fost discutată și cu președintele raionului", subliniază directoarea Centrului Național Antiviolență din Ciuciuleni.

De partea cealaltă, primarul Gheorghe Grigoraș neagă acuzațiile și susține că nici nu s-a atins de Ecaterina Pojoga. Potrivit edilului, conflictul s-a iscat după ce femeia a fost numită director interimar la Casa de Cultură și i s-au dat în gestiune anumite bunuri materiale. O inspecție financiară prin care s-a cerut inventarierea bunurilor materiale aflate în subordinea Primăriei ar fi depistat lipsa unui aparat foto digital în sumă de 4.000 de lei și a altor bunuri.

"I-am dat termen până în noiembrie 2015 să recupereze sau să restituie din resurse proprii bunurile lipsă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior, i-am cerut să semneze lista de inventariere, iar dumneaei a refuzat. Pe parcurs a mai avut niște încălcări. La o ședință comună i s-a aplicat un avertisment. Pe perioada de iarnă, i-am permis să stea într-o anexă a Casei de Cultură, într-o bibliotecă, la solicitarea ei. Întrucât am observat o lipsă de seriozitate din partea ei vizavi de evidența bunurilor materiale, am decis, în cadrul unei comisii disciplinare, s-o lipsim de dreptul de a sta în acel spațiu, fiind vorba despre o cu totul altă instituție. Am decis să schimbăm lacătul și să sigilăm ușa, fapt la care ea s-a opus, declarând că acolo sunt lucrurile ei personale. N-am dat acordul să le introducă acolo, dar am decis să sigilăm ușa, pentru ca la o nouă inventariere să-i returnăm lucrurile personale care se aflau în acel birou", ne-a declarat primarul. 

Edilul susţine că nu a lovit-o. "Nu am atins-o nici cu un deget. Am înțeles că are contuzie la cap, dar ea era aptă de muncă. Dacă avea contuzie, cum ar fi putut să ridice atâtea mese? Urmează să fac o declarație. Regret cele întâmplate, dar cred că singura greșală e că am acceptat-o în funcție neavând studiile necesare. Cu alte cuvinte, mi-am săpat mie groapa", a mai spus Gheorghe Grigoraș.

Ecaterina Pojoga a scris o plângere la Poliție pe numele primarului. Cazul este cercetat până la elucidarea tuturor circumstanțelor.

Mariana Colun
29/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii