Dispărut fără urmă// Partidul Șor, declarat neconstituțional, a fost radiat din Registrul de Stat

Anticoruptie.md
24/01/2024
Colaj CIJM

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că miercuri, 23 ianuarie, în temeiul cererii depuse de lichidatorii Partidului Politic „Şor", dizolvat prin Hotărârea Curţii Constituţionale din 19 iunie 2023, a radiat formațiunea din Registrul de stat al persoanelor juridice. Mai multe investigații jurnalistice realizate de echipa www.anticoruptie.md au deconspirat scheme de finanțare frauduloasă nu numai a partidului Șor, dar și a altor formațiuni politice. Mai multe detalii, în anchetele jurnalistice: Cum „otkat-urile” din achizițiile publice ajung în bugetele partidelor politice în campaniile electorale, Angajați ai firmelor abonate la bani publici, sponsori ai partidelor în campania electoralăDe ce Plahotniuc, Dodon, Şor şi Usatîi pompează milioane în acţiuni de caritateSponsorii partidelorANCHETĂ VIDEO// Finanțarea partidelor politice: bani obscuri și lipsă de transparență„Amnistia politică” de la CECCât costă mandatul de deputat în 2021?.

ASP a radiat din Registrul de stat al entităților juridice partidul Șor. 

„La data de 26.02.1999, de către Ministerul Justiţiei a fost reînregistrată Mişcarea Social Politică „RAVNOPRAVIE”, în conformitate cu prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii privind partidele politice şi alte organizaţii social-politice. La data de 03.11.2008, Ministerul Justiţiei prin decizia nr. 72, a înregistrat statutul în redacţie nouă al entităţii politice respective. La data de 01.09.2008, Ministerul Justiţiei a emis decizia de refuz a înregistrării statutului, în redacţie nouă. La data de 12.07.2016, prin decizia Ministerului Justiţiei nr. 334, a fost înregistrată modificarea datelor din Registrul de stat cu privire la alegerea conducătorului Mişcării Social Politice „RAVNOPRAVIE” - Ilan Şor. La data de 07.11.2016, în temeiul procesului-verbal al Congresului al VII-lea al formaţiunii politice respective, Ministerul Justiţiei a înregistrat statutul în redacţie nouă, cu schimbarea denumirii din Mişcarea Social Politică „RAVNOPRAVIE” în Partidul Politic „Şor” şi înregistrarea simbolicii acestuia. La data de 04.09.2017, prin decizia Ministerului Justiţiei a fost înregistrată modificarea sediului Partidului Politic „Şor”: mun. Orhei, str. Vasile Lupu nr. 36, of. 326. La data de 23.09.2021, a fost înregistrat statutul în redacţie nouă al Partidului Politic „Şor” şi modificarea datelor în Registrul de stat cu privire la realegerea administratorului (Preşedintelui). La data de 13.09.2023 a fost inițiată procedura de dizolvare a Partidului Politic „Şor". La data de 23.01.2024 Partidului Politic „ŞOR", dizolvat prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 10 din 19.06.2023, a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice”, sunt datele care vor apărea în istoricul entităţii politice vizate, spune ASP.

Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie 2023. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale (CC), urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Este pentru prima dată când un partid politic este scos în afara legii în Republica Moldova.

 

Anticoruptie.md
24/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii