ULTIMA ORĂ// Partidul Șor, declarat neconstituțional

Tatiana Gherța
19/06/2023
colaj CIJM

Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional luni, 19 iunie. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale (CC), urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Este pentru prima dată când un partid politic este scos în afara legii în Republica Moldova.

Partidul Șor este considerat radiat și scos în afara legii începând cu pronunțarea deciziei de lichidare și radiere din Registrul de Stat.

„De la data prezentării acestei hotărâri, Partidul Șor se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid adoptat după prezentarea hotărârii nu are valoare juridică. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a Partidului Șor, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de Stat al persoanelor juridice”, prevede hotărârea Curții.

Înaintea deliberărilor, părțile au făcut schimb de replici.

 Avocatul Eduar Digore a prezentat repetat poziția executivului în privința acțiunilor neconstituționale ale Partidului Șor, menționând că reprezentanții formațiunii au venit cu probe neconcludente. 

"Reamintim ca noi am pus în valoare probele și faptele administrate la dosar. Probabil au fost dure și au provocat nemulțumiri, insistăm să priviți în propria curte și să priviți acțiunile voastre antidemocratice. Ați avut șansa istorică sa probați contrariul, singurele probe au fost realizările în raionul Orhei. Ați vorbit despre 65 volume de probe, dar nu au fost decât 65 de vorbe goale. Dacă urmărim probatoriul nici măcar statutul partidului nu-l respectați  A pomenit cineva despre demnitate umană, nu știu cum de nu s-au poticnit cei care au vorbit despre asta. Cumpărarea oamenilor este o calitate umană? Vindeți democrația. Din proba video rezulta ca o persoana din conducerea partidului, încălcând dispozițiile instanței, le vorbea complicilor despre monitoringul protestatarilor. Le mai cerea complicele ca plata sa fie făcută doar celor care rămân la protest. (...) Dovezile prezentate indică că schimbările propusa de acest partid sunt ilegale și antidemocratice", a susținut Eduard Digore.

De cealaltă parte, replicile au venit din partea reprezentanților formațiunii, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, deputatul Șor, Denis Ulanov, dar și a unui avocat. Cel din urmă, Aureliu Colenco, a menționat că în cazul în care Curtea Constituțională va emite o decizie în defavoarea partidului, atunci se vor adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). 

„Este adevărat, țara nu se vinde, dar dumneavoastră ați vandut-o de mult, sunteți reprezentantul oamenilor care nu se gândesc la oameni. Vă invit în localitățile administrate de primarii noștri să vedeți cum arată Europa în Moldova", a precizat Marina Tauber.

"Ni se spune ca Partidul Șor înseamnă corupție. Noi nici măcar nu am fost la putere. Ce argumente se încadrează în ar 41, aliniat 4? Zero. (...) Sperăm că veți analiza totul și că nu veți fi folosiți în acest joc. Puterea este de scurta durata", a menționat Ulanov.

"Guvernul prin probele sale v-a determinat ca a-ți fost nevoiți sa vizualizați diferite video fără prozatorii, acest lucru nu se efectuează nici de polițiștii de sector. Video nu au demonstrat nimic ce se prevede din art. 41, al. 4. Onorata Curte, aș dori să vă menționez că dumneavoastră ca judecători ai celei mai înalte curți, judecători care se află deasupra legii și constituției, vă indemn la adoptarea unei hotărâri cu probațiune, prevazute de jurisdicția constituțională. Să demonstrați juriștilor ca avem o Curte Constituțională. În caz de adoptare a unei hotărâri, cred ca acest dosar va fi examinat la CEDO", a punctact avocatul partidului Șor, Aureliu Colenco.

Tatiana Gherța
19/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii