DOC // Aviz negativ pentru proiectul de îmbunătățire a procedurii de vot în diasporă. Diaspora nu va putea vota cu buletine de identitate

Mariana Colun
24/09/2018
Coada de la secția Stratford, Londra. Foto: Irina Nani

Un proiect de lege despre drepturile alegătorilor din diasporă care oferă mai multe facilități în cadrul alegerilor a primit aviz negativ din partea Ministerului Justiției în cadrul ședinței Guvernului de luni, 24 septembrie. Experți de la Asociația „Promo-LEX” regretă respingerea prevederilor care ar facilita exercitarea drepturilor electorale a persoanelor aflate peste hotare și susțin că argumentele invocate de executiv nu sunt fundamentate.

Între altele, proiectul de lege înaintat de un grup de deputați propunea organizarea alegerilor pe parcursul a două zile consecutive, de sâmbătă și duminică, sau în orice alte două zile consecutive, deschiderea secțiilor de votare suplimentare în cazul în care, la scrutinele precedente, numărul alegătorilor care au votat la o secție de votare a depășit cifra de 2.500 de alegători, votarea în baza actelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat, finanțarea partidelor de către alegătorii din diasporă.

În avizul Guvernului se precizează că proiectul înaintat de câțiva deputați este unul nejustificat. Ministerul Justiției a respins propunerea de a organiza alegeri pe parcursul a două zile consecutiv, întrucât aceasta ar necesita resurse financiare și organizatorice sporite.

De asemenea, potrivit avizului Guvernului, nu se admite votarea în baza unui act de identitate expirat, întrucât calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil: „În legătură cu soluția normativă preconizată pentru art. 131 alin. (2) din cod, care prevede pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării posibilitatea votării în afara Republicii Moldova în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat, se constată faptul că aceasta nu corelează cu pct. 12 din Concepția Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”, aprobată prin Legea nr. 101/2008, în conținutul căruia nu se regăsește o dispoziție în acest sens. Dreptul de vot al cetățenilor Republicii Moldova este unul constituțional, iar calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil. Or identificarea alegătorilor în procesul votării este relevantă, având în vedere că ar putea apărea deficiențe la stabilirea identității cetățenilor care au acte de identitate expirate, în acest sens fiind importantă însăși fotografia din actul de identitate”, se mai arată în avizul Guvernului.

Experții de la „Promo-LEX” au constatat că drept motivare a respingerii propunerii de modificare a Codului electoral (lege organică) servește lipsa unei dispoziții legale într-o concepție, aprobată prin lege ordinară. „Lipsa impedimentelor de ordin tehnic nu a determinat autorii avizului să susțină această propunere, operarea Sistemului Informațional de Stat Alegeri eliminând riscul votării multiple.

În privința propunerii privind exercitarea dreptului de vot în baza buletinelor de identitate și a buletinelor de identitate provizorii, autorii avizului nici nu s-au expus. Subliniem că anume această propunere a fost formulată cu diverse ocazii (conferințe, seminare, congrese etc.) de către conaționalii noștri aflați permanent sau temporar peste hotarele țării ca fiind principalul factor care ar facilita prezența la vot”, se arată într-o opinie a Asociației.

Finanțarea partidelor de către alegătorii din diasporă a fost respinsă de Guvern pentru că nu ar fi corelată cu o normă din Codul Electoral, care spune că „pentru finanțarea activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale pot fi utilizate doar resurse financiare provenite din activitatea de muncă, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată pe teritoriul Republicii Moldova”.

Asociația „Promo-LEX” consideră prevederea privind finanțarea partidelor de către alegători din diasporă drept una importantă, mai ales, în cadrul sistemului electoral mixt, în care persoanele aflate în străinătate vor vota pentru candidatul electoral pe circumscripție uninominală, constituită peste hotare. „Luând în considerare că alegătorilor li se garantează drepturi electorale depline, indiferent de locul domiciliului acestora, considerăm că cetățenii Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar peste hotare trebuie să aibă dreptul să doneze (să susțină) unui anumit partid politic, grup de inițiativă sau concurent electoral, la fel ca și cetățenii care sunt stabiliți în Republica Moldova, prin instituirea, după caz, a unui plafon maxim rezonabil”, subliniată experții.

Asociația „Promo-LEX” regretă că prevederile legale propuse cu scopul facilitării exercitării drepturilor electorale ale persoanelor aflate peste hotare sunt respinse. În același timp, experții „Promo-LEX” consideră că poziția Guvernului trebuie să reiasă din misiunea sa de a asigura o incluziune cât mai activă și largă în alegeri a cetățenilor cu drept de vot, în special a categoriilor sub-reprezentate, inclusiv a celor aflați în ziua votării peste hotare.

 

La 26 iunie, mai mulți deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege, la solicitarea asociațiilor obștești și a reprezentanților diasporei, care are drept scop îmbunătățirea procedurii de vot pentru moldovenii plecați peste hotare. Potrivit proiectului înaintat de deputați, se propune introducerea unui nou articol în Codul Electoral cu titlul „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”, care va prevedea posibilitatea votării cu buletinul de identitate, organizarea alegerilor în diasporă pentru două zile consecutiv, dar și asigurarea cu suficiente buletine de vot a secțiilor de votare.

Mariana Colun
24/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii