DOC// Avocaţii nu se lasă: Au intrat în grevă japoneză pentru două zile, după care vor intra în grevă generală

Julieta Saviţchi
18/01/2022
Poză simbol

Avocaţii au intrat, marţi, în grevă japoneză pentru două zile în semn de protest că guvernarea intenţionează să anuleze o prevedere legilsativă care asigură imunitatea lor. Consiliul Uniunii Avocaţilor a înaintat Parlamentului un ultimatum privind retragerea amendamentului şi a stabilit o agendă în care sunt prevăzute şi cinci zile de grevă generală, cu sistarea totală a activităţii.

Pe parcursul celor două zile de grevă japoneză apărătorii se vor prezenta la barouri şi în sălile de judecată, dar vor purta la braţul stâng o panglică albă, semn că sunt antrenaţi în acţiune de protest.

Dacă Parlamentul nu va satisface revendicarea apărătorilor, breasla va intra în grevă generală pentru perioada de 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității, inclusiv a activității în cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.

Apărătorii sunt nemulţumiţi că guvernarea ntenţionează să excludă din Legea cu privire la Avocatură o prevedere care oferă reprezentanţilor breslei imunitate în activitatea profesională. Reprezentanţii Guvernului se justifică că norma este excesivă cu statutul şi scopul profesiei de avocat.

Este vorba de alineatul 2 al articolului 52 din Legea cu privire la Avocatură, votat de Parlamentul precedent la 14 iunie 2021, care stabileşte acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului.

Julieta Saviţchi
18/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii