DOC// Avocatul Serghei Perju a solicitat suspendarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general

Tatiana Gherța
15/02/2024
colaj CIJM

Avocatul Seghei Perju, fost candidat la funcția de procuror general, a contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) privind excluderea sa din concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general și a solicitat suspendarea procedurii.

El a calificat hotărârea CSP drept „ilegală și abuzivă” și a prezentat următoarele argumente: 

Unul dintre motivele pentru care a fost exclus din concurs este legat de faptul că nu ar fi depus referință de la ultimul loc de muncă. Perju susține că unele prevederi din Regulamentul de desfășurare a concursului sunt „nelegale și excesive pentru că încalcă  art. 17, alin. 6, din Legea cu privire la procuratură”.

În Legea cu privire la procuratură, a subliniat el, nu există condiția prezentării „referinței de la ultimul loc de muncă” ca motiv de excludere: „Această condiție există doar pentru candidații la funcția de procuror, nu Procuror General”, a ținut el să precizeze.

Fostul candidat a adaugat că în cererea de înscriere la concurs a explicat că nu este cazul să depună o referință de la ultimul loc de muncă, întrucât el ar fi fost cel care ar fi trebuit să semneze eventuala referință în calitatea sa de coordonator al societății de avocatură.

Un alt motiv a fost legat de faptul că a depus adeverința emisă de Baroul București la 4 ianuarie 2024 – peste termenul-limită stabilit. Perju a precizat că adeverința a fost depusă tardiv pentru că însăși solicitarea de la Aparatul Consiliului Superior al Procuraturii a parvenit târziu, pe 2 ianuarie 2024.

„Având in vedere cele de mai sus, Consiliul Superior al Procurorilor, în mod nelegal și abuziv, cu încălcarea Constituției, Codului Administrativ și Legii cu privire la Procuratură, a exclus din concurs candidatul Perju Serghei. Pentru aceste motive a fost solicitată suspendarea concursului și anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor”, a precizat Serghei Perju.

Constestația a fost înregistrată la Curtea Supremă de Justiție pe 14 februarie. 

Serghei Perju profesează avocatura din 2006 și activează în cadrul Societăţii Civile de Avocaţi „Perju, Rotaru și Asociaţii”. În decembrie 2017, el a fost admis în profesia de avocat pe teritoriul Republicii Moldova de către Comisia de licenţiere a profesiei de avocat.

Perju nu este la prima tentativă de a-și căuta dreptatea în instanță după un concurs organizat pentru desemnarea candidatului pentru funcția de procuror general. În 2019, el a candidat la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Încercarea a eșuat pentru că a fost exclus din concurs după interviul desfășurat de comisia specială de preselecție a candidaților de pe lângă Ministerul Justiției.

Avocatul a declarat atunci că preselecția a fost viciată și s-a plâns în instanță. Serghei Perju a solicitat să fie anulate decizia comisiei de preselecție, decizia CSP, prin care Alexandr Stoianoglo a fost desemnat candidat la funcția de procuror general, și decretul prezidențial de numire a lui Stoianoglo. Pe 5 aprilie 2021, Curtea de Apel Chișinău i-a respins toate cererile.

Tatiana Gherța
15/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii