Doc // Un fost candidat solicită suspendarea procedurii de selecție a procurorului general. Care este motivul

Anticoruptie.md
27/11/2019

Un fost candidat la funcția de procuror general solicită suspendarea procedurii de selecție a candidaților la funcția de procuror general și anularea hotărârii Comisiei de concurs. Avocatul Serghei Perju a înaintat contestații către Ministerul Justiției și către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și a subliniat că, în lipsa unui răspuns din partea autorităților, se va adresa în instanța de judecată.

„Nu am primit până în acest moment niciun răspuns cu privire la contestația formulată, deși m-am adresat inclusiv noului ministru al Justiției, cât și Consiliului Superior al Procurorilor, solicitându-le sprijinul pentru soluționarea contestației și pentru suspendarea tuturor acțiunilor și măsurilor din cadrul procesului de selecție a candidatului la funcția de procuror general”, se arată într-un mesaj al lui Serghei Perju, remis presei.

În contestația depusă la Ministerul Justiției, Perju a punctat că, „concursul pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general ar fi fost viciat și ilegal din cauza lipsei de transparență și inexistența unor forme de partajare și notare a candidaților, existenței în spațiul public a legătorilor dintre unii candidați și membri ai Comisiei de selecție, lipsei unor declarații pe propria răspundere a membrilor Comisiei cu privire la imparțialitatea acestora, prezenței în spațiul public a dovezilor privind integritatea unora dintre cei patru candidați, alterării stabilității și continuității componenței Comisiei de evaluare prin schimbarea unui membru al Comisiei în ultimul moment și altele”.

Serghei Perju a cerut, în contestația depusă la CSP, suspendarea și anularea integrală a hotărârii Comisiei de preselecție a candidaților la funcția de procuror general și a rezultatelor activității Comisiei, ca fiind lovite de nulitate absolută, precum și reluarea procesului de preselecție de la etapa inițială și reevaluarea celor 16 candidați cu respectarea prevederilor legale.

Anterior, și Eduard Bulat, candidat la funcția de procoruror general, a înaintat contestații care, la fel, au rămas fără răspuns. Ulterior, Bulat a chemat în judecată Ministerul Justiției, invocând că acest concurs nu a fost legal.

Amintim că, la 29 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general al R.Moldova. Aceștia sunt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

La 6 noiembrie, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că anulează rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, prin care cei patru candidați au fost admiși la următoarea etapă. Motivul invocat de ministră ar fi accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Asumarea răspunderii a servit motiv pentru PSRM să înainteze moțiune de cenzurăvotată de deputații socialiști și democrați.

Anticoruptie.md
27/11/2019

Comentarii