Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu

Anticoruptie.md
08/11/2019
Foto: captură realitatealive.md

Deputații socialiști au depus vineri, în Parlament, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru promovarea unui proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii, care prevede o nouă procedură de numire a procurorului general. Moțiunea de cenzură urmează să fie examinată în urmatoarele trei zile în plenul Parlamentului, după ce Comisia juridică va elabora raportul și se va convoca Biroul permanent al Legislativului. 

Deputații socialiști au acuzat Guvernul Sandu de faptul că ar încerca să controleze politic procuratura. Maia Sandu, la rândul său, a declarat că prin modificarea Legii Procraturii, prin care candidaturile la funcția de procuror general vor fi propuse  de către prim-ministru Consiliului Superior al Procurorilor, se înfăptuiește reforma justiției.  

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat, în ședința Parlamentului, că „Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un alt proiect de modificare a Legii Procuraturii și a promovat concursul fără a aștepta decizia acestui organ și opinia Comisiei de la Veneția”. Noul proiect asumat pune în pericol independența procuraturii. Guvernul Sandu a schimbat regulile jocului în timpul jocului. A ignorat bunele practici. Asemenea matrapazlâcuri politice nu pot fi tolerate. Acest guvern se face responsabil de eșecul total al Reformei Justiției. Prin acest proiect de lege se încearcă subminarea principiului separării puterilor în stat”, a mai subliniat parlamentarul.

Șefa Cabinetului de Miniștrilor Maia Sandu și-a argumetat decizia de asumare a răspunderii prin faptul că la funcția de procuror trebuie să fie promovate persoane integre și profesioniste și că în ultimii ani această funcție „a fost tranzacționată pe sub masă între partide, iar atunci când procurorul comitea abuzuri, nimeni dintre politicieni nu-și asuma răspunderea pentru ele”. „Politicienii arătau cu degetul unul la altul și se acopereau cu declarații despre falsa independență a procurorului. Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor”, a subliniat Maia Sandu.  

„Avem nevoie de Justiție independentă. Reforma Justiției nu e un moft al meu. Oamenii nu pot aștepta. Am căutat să fim corecți. Și unde am ajuns? De fiecare dată s-au găsit trucuri”, a declarat premierul. În discursul său, prim-ministra a ținut să amintească de practica anterioară prin care s-a decis partajarea politică a Procuraturii. „Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru a desemna doi candidați la funcția de procuror general către CSP. Ulterior CSP poate alege unul din cei propuși”, a declarat Maia Sandu.

Precizăm că, în dimineața zilei de vineri, deputații socialiști au cerut Guvernului să-și retragă proiectul de modificare a Legii Procuraturii prin care Executivul și-a asumat răspunderea și i-a dat timp prim-ministrei Maia Sandu până la ora 15:00, atunci când deputații se întrunesc în ședință plenară. Ei au acuzat partenerii de coaliție, Blocul ACUM, de încălcarea acordului politic, semnat în septembrie. 

La rândul său, deputații din Blocul ACUM au propus ca Guvernul să-și retragă proiectul de Lege privind modificarea Legii Procuraturii, prin care și-a asumat răspunderea, și care vizează o nouă modalitate de alegere a procurorului general, iar un proiect similar să fie depus la Secretariatul Parlamentului. Dacă se accepta acest scenariu, proiectul de document putea fi votat astăzi în ambele lecturi.

Joi, după o întrevedere cu deputații din fracțiunea PSRM, Igor Dodon a declarat că nu-și dorește alegeri anticipate. Și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a dat asigurări că nu vrea căderea Guvernului. 

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Modificările la Legea Procuraturii au următorul conținut: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează, conform procedurii aprobate potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.”

Anticoruptie.md
08/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii