Doc // CSJ nu a suspendat hotărârea prin care Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal

Anticoruptie.md
24/06/2016
Domnica Manole. Foto: Jurnal.md

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au respins joi, 23 iunie, solicitarea Domnicăi Manole de a suspenda executarea hotărârii prin care Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul pentru începerea urmăririi penale în privința judecătoarei. Decizia a fost luată la scurt timp după ce Domnica Manole a declarat că procurorii Anticorupţie i-au ridicat calculatorul din biroul de serviciu înainte ca CSJ să examineze contestaţia, depusă încă la 13 iunie. 

"Reclamanta a înaintat cerințe de aplicare a măsurilor de asigurare, fără a prezenta probe plauzibile ce ar indica asupra necesității aplicării acestora care să demonstreze că neaplicarea măsurilor respective ar crea dificultăți judecătorești sau ar face imposibilă executarea hotărârii judecătorești, or că aceste măsuri ar urmări scopul de a preveni o pagubă iminentă", se arată, între altele, în decizia CSJ. 

"Prin această încheiere a fost prejudiciată imaginea Justiției. (...) Imaginați-vă că dacă aceste lucruri se întâmplă în raport cu un judecător, cu o experiență de 25 de ani, și în mod flagrant sunt încălcate prevederile legale, despre ce fel de justiție vorbim în raport cu alți cetățeni?", s-a întrebat retoric Domnica Manole în cadrul unei conferințe de presă. 

CSM a dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea cmpetenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Decizia CSM a atras mai multe critici din partea societăţii civile şi a diplomaţilor acreditaţi la Chişinău. Printre altele, şi purtătorul de cuvânt al Federicăi Mogherini a venit cu un comentariu din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate în care semnalează probleme în justiţia moldovenească. "Evoluția recentă din domeniul justiției din Republica Moldova nu risipește îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din luna februarie a anului curent, privind lipsa de independență a sistemului judiciar și de consolidare a independenței instanțelor de judecată din țară", se arăta în comunicatul de presă. 

Totodată, mai mulţi judecători ai Curţii de Apel Chişinău au semnat o declaraţie, publicată de portalul Anticoruptie.md, prin care îşi exprimă solidaritatea cu colega lor. "Procurorul general interimar şi-a asumat un atentat fără precedent la independenţa Justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul Justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc", potrivit declaraţiei.

 

Anticoruptie.md
24/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii