Doc // Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu articolele care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor

Marcela Meglei
11/01/2021

Președinta Maia Sandu a depus luni o sesizare la Curtea Constituțională în care cere verificarea constituționalității mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

„În linii mari, solicitarea mea ține de dreptul președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții. De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor.

Expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară. Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, a subliniat Maia Sandu, potrivit unui comunicat al Președinției.

Marcela Meglei
11/01/2021

Comentarii