DOC // Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului Râșcani, urmărit de "fantoma" optimizării instanțelor judecătorești

Anastasia Nani
21/06/2016
Oleg Melniciuc

Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, critică din nou reorganizarea hărții judecătorești. Magistratul a expediat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare în care compară proiectul cu o fantomă. Potrivit lui, legea în baza căreia va avea loc reorganizarea va avea un impact negativ asupra sistemului. Astfel, judecătorul propune mai multe soluții pentru a reduce din actualele cheltuieli ale instanțelor din țară, fapt care, speră Oleg Melniciuc, ar putea duce la abrogarea legii. La ședința de marți, 21 iunie, membrii CSM au luat act de demersul președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani.  

"Este cert că atât poporul, cât și elitele țării au multe întrebări față de Justiție, a poporului întrebări fiind mai dureroase din cauza sărăciei în care trăim. Acum, când și așa unele instanțe cu greu fac față cerințelor, în special cele din municipiul Chișinău, vine fantoma, vorba fiicei mele mai mici, iar eu așa numesc eventuala optimizare", se arată în scrisoarea lui Oleg Melniciuc. 

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani susține că optimizarea instanțelor judecătorești va avea un impact negativ asupra sistemului. "La prima etapă niciun așa-numit sediu central al unei instanțe nu permite amplasarea judecătorilor și personalului unei instanțe nou-create în rezultatul optimizării, fapt ce condiționează necesitatea construirii a unor sedii noi care vor costa nu mult, ci foarte mult. Necesită şi ceva timp, aceasta în situaţia în care majoritatea sediilor instanţelor raionale au fost reparate şi acum urmează să fie abandonate. În acest răstimp oare cum va activa instanţa nou-creată în trei - patru sedii? Aici apar subtilităţile: cum vor fi repartizate cauzele printr-un PIGD comun? Dacă dosarul, care acum este de competenţa Drochiei va fi repartizat judecătorului amplasat în sediul din Glodeni, ce vor spune oamenii? Cum se vor deplasa justiţiabilii, inclusiv procurorii, avocaţii, agenţii constatatori? Care vor fi costurile de logistică, suportate pentru transmiterea dosarelor, cererilor şi demersurilor de la un sediu la altul şi în cât timp?", se întreabă, între altele, judecătorul. 

Oleg Melniciuc vorbește și despre "instanţe de aur", referindu-se la investiţii şi cauzele examinate în cadrul acestora. "Tare mai bat la ochi de costisitoare ce sunt. Dacă acum patru ani era o situaţie mai lejeră, apoi, după ultimele îmbunătăţiri la capitolul cadre, situaţia este dramatic de costisitoare. Stimaţi preşedinţi din instanţele raionale, nu vă supăraţi, dar sunteţi boieraşi cu statele umflate în instanţele pe care le administraţi. Or, spuneţi-mi vă rog, care este necesitatea de a avea şef de secretariat într-o instanţă unde sunt cinci - zece judecători care judecă un număr relativ mic de dosare?", continuă magistratul.

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani vine cu mai multe soluții pentru reducerea esenţială a cheltuielilor și asta "pentru a micşora povara financiară a statului, până va veni fantoma, adică optimizarea". Judecătorul speră că astfel proiectul își va pierde actualitatea, iar legea va fi abrogată. Oleg Melniciuc sugerează reducerea unităţilor de şef de secretariat în instanţele în care activează până la 11 judecători; reducerea la minim a unităţilor de personal, menţinându-le doar pe cele strict necesare; minimalizarea numărului de posturi de judecător în instanţele raionale pentru a egala sarcina care îi revine fiecărui magistrat. "Dacă cineva îmi va reproşa că încerc să strig la cer deoarece doresc să-mi păstrez funcţia, va greşi. Nu m-am născut preşedinte de instanţă şi nu voi muri în această postură. Mă doare că nu se va reuşi reforma şi atunci le va fi greu multora", mai menționează Oleg Melniciuc.

Judecătorul a criticat proiectul și acum câteva luni, la Adunarea Generală a Judecătorilor, spunând că optimizarea hărții judecătorești va fi un eșec total. „Înțelegem că se încearcă anumite economii, dar eu vă asigur că vor fi costuri mai mari și o incomoditate enormă a justițiabililor. Justiția nu trebuie să fie ieftină, ci echitabilă”, a punctat atunci magistratul.

Legea în baza căreia urmează să fie reorganizat sistemul instanțelor judecătorești a fost adoptată la 21 aprilie, urmând să fie promulgată de către șeful statului. Astfel, de la 44, câte sunt în prezent, în anul 2027 vor rămâne doar 15 judecătorii. Potrivit noilor prevederi, tot până în 2027, va fi creată, prin fuzionarea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău. În schimb, vor dispărea Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. Pentru optimizarea hărții judecătorești vor fi necesare circa 1,2 miliarde de lei. 

Anterior, experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au efectuat o analiză potrivit căreia implementarea acestei legi va ajuta autoritățile să economisească sume importante din bugetul public, va asigura condiţii de muncă adecvate pentru judecători şi va îmbunătăţi calitatea actului de justiţie prin specializarea magistraţilor.

Studiul cu privire la optimizarea hărții judiciare realizat tot de CRJM acum doi ani recomanda evaluarea periodică a volumului de lucru al instanțelor de judecată și alocarea posturilor de judecător și personal non-judiciar pentru a asigura un volum de lucru uniform între judecători. Potrivit experților, acest lucru este necesar atât pentru a asigura condiții pentru creșterea calității actului de justiție, cât și pentru administrarea eficientă a fondurilor publice.

Anastasia Nani
21/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii