DOC // Sinteza celui de-al doilea raport Kroll și Steptoe & Johnson, făcută publică: cum au fost spălați banii și cum s-a implicat „grupul Șor”

Anticoruptie.md
21/12/2017
Foto: ShorHolding

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson privind investigarea fraudelor din sistemul bancar moldovenesc cunoscute drept „furtul miliardului”. Documentul, de aproape 60 de pagini, dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. 

Printre altele, în raport este descrisă analiza expunerilor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, fraudate in perioada 2012-2014, legătura „grupului Șor” cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase, potrivit unui comunicat al BNM. Instituția precizează că raportul de investigație propriu-zis va fi analizat de Banca Națională a Moldovei cu scopul identificării carențelor din sistem și aplicării măsurilor de rigoare. 

Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson accentuează, într-o scrisoare oficială, că documentul detaliat este strict confidențial. Aceștia urmează sa vină la Chișinău la începutul anului viitor pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigație.

„În cadrul misiunii, consorțiul internațional va transmite organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumați. Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern”, se arată în comunicatul de presă. 

Cel doilea raport este parte a anchetei în desfășurare cu privire la  tranzacțiile derulate pe parcursul anilor 2012 - 2014 de către cele trei bănci din Republica Moldova. Scopul final al acesteia este recuperarea la nivel mondial a fondurilor, precum și identificarea tuturor părților care au participat și au beneficiat în mod deliberat de pe urma acestei fraude, inclusiv persoanele fizice, companiile și instituțiile financiare.

Anticoruptie.md
21/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii