Doctorul care ar fi pretins șpagă de la bolnavi de cancer, acum cere bani de la jurnaliști // Pretențiile sunt de milioane

Cornelia Cozonac
09/02/2023
Facebook

Doctorul care în februarie anul trecut a fost săltat de mașcații de la CNA, chiar de la locul de muncă, într-o cauză penală, pentru că ar fi pretins 2000 de euro de la familia unui bolnav de cancer, acum cere bani de la jurnaliști. Virgiliu Urechi, fost șef al secției de radiologie a Institutului Oncologic din Chișinău, a trimis cereri prealabile de chemare în judecată la mai multe redacții, pretinzând că prin materialele jurnalistice i-ar fi fost lezată onoarea și demnitarea. El cere drept despăgubiri morale câte 500 mii de lei de la Centrul de Investigați Jurnalistice și portalul Anticorupție.md, portalul Sanatate.md și 1 mln de lei de la Ziarul de Gardă. Mai mult, acesta a încercat să ceară bani direct de la unele portaluri media, ca să nu le mai dea în judecată.         

Virgiliu Urechi a fost reținut de către ofițerii și procurorii anticorupție, la 15 februarie 2022, după ce ar fi pretins de la un pacient 2.000 de euro pentru a asigura internarea lui și urgentarea începerii tratamentului oncologic. Pe 18 februarie 2022, pe numele acestuia a fost dispus un mandat de arestare pentru 20 de zile. Tot atunci a fost depus un nou denunț de către o persoană care susține că i-ar fi oferit mită de 50 000 de lei pentru a grăbi internarea mamei sale, bolnave de cancer. Denunțătorul a explicat că i-ar fi transmis banii chiar în biroul de serviciu al angajatului Institutului Oncologic, documentând discuția cu mijloace audio, pe care ulterior a atașat-o ca probă la denunț. Pe 24 martie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea lui în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

În data de 22 aprilie, ARBI a preluat în administrare automobilul de aproape jumătate de milion de lei al medicului.

Cauza penală intentată pe numele șefului secției radiologie de la Spitalul Oncologic, Virgiliu Urechi, este în faza primară de examinare. Timp de aproape un an s-au desfășurat patru ședințe lucrative,  iar în cadrul uneia dintre ele s-a decis plasarea sa sub control judiciar. Ulterior, la dosar au fost adăugate și alte episoade în care denunțătorii se plângeau că li s-au cerut sume cu cinci zero-uri.

La un an de la reținerea sa, Virgiliu Ureche a decis să se răzbune pe presa care a reletat despre reținere, plasare în arest, dosar penal și procesul de judecată.

Doctorul a trimis cereri prealabile de chemare în judecată redacțiilor portalurilor www.anticoruptie.md, sănătate.md și Ziarului de gardă, iar de la portalul www.sinteza.org a cerut direct o sumă de bani, pentru a nu-l acționa în judecată.     

Amintim că atât Institutul Oncologic, cât și Ministerul Sănătății, au condamnat cazul reținerii medicului care ar fi pretins șpagă de la pacienți. „Ne pare rău că din cauza acestuia sunt catalogați și alți medici din instituție, care își fac onest meseria. Regretăm că pacienta și rudele sale sunt nevoite să treacă prin astfel de momente”, se menționa într-un comunicat al Institutului Oncologic. 

„Reținerea, în flagrant, de ofițerii CNA, pentru că [Virgiliu Urechi – n.r.] a pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea și urgentarea tratamentului unui bolnav grav este o rușine pentru întreg sistemul, dar cel mai mult pentru el și familia sa, în special părinții”, a scris atunci și ministra Sănătății Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Cornelia Cozonac
09/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii