„Este o rușine pentru întreg sistemul”. Ministra Sănătății, despre medicul care ar fi pretins 2.000 de euro de la un bolnav incurabil

Ilie Gulca
16/02/2022
Institutul Oncologic. Foto: sanatate.info

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, condamnă orice corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali după ce șeful Secției radiologie IV a Institutului Oncologic, Virgiliu Urechi, a fost reținut pentru că ar fi pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil.  

„Reținerea, în flagrant, de ofițerii CNA, pentru că [Virgiliu Urechi – n.r.] a pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea și urgentarea tratamentului unui bolnav grav este o rușine pentru întreg sistemul, dar cel mai mult pentru el și familia sa, în special părinții”, scrie ministra pe pagina sa de Facebook.

Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, subliniază oficiala, „acest radiolinear nu a fost instalat să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi”.

„A solicita plată pentru un serviciu pe care statul îl prestează gratuit de la cei care se confruntă cu durere fizică, sufletească, și mai sunt cu toate speranțele la pământ, este nu doar o încălcare cu iz penal, ci o decădere morală profundă pentru un intelectual”, a adăugat ministra Sănătății.

În acest context, Ala Nemerenco a acuzat Institutul Oncologic că ar „campion în acest sens, deoarece a picat rău testele de integritate realizate de CNA anii trecuți”.

„În sistem circulă fabule despre pretinsele sume și ratingul campionilor. Cunosc încă mulți medici, buni profesioniști acolo, și asistente care plâng împreună cu pacienții lor. Anume acestei părți bune și sănătoase îi revine însănătoșirea acestei instituții. Cine nu se regăsește în această jumătate luminoasă va trebui să plece. Fără a aștepta să fie săltați de ofițeri.”

Șeful Secției radiologie IV a Institutului Oncologic, Virgiliu Urechi, a fost reținut în flagrant pe 15 februarie, este bănuit de corupere pasivă după ce a fost denunțat de către un pacient.

Pacientul a spus că discuția ar fi avut loc pe 11 februarie curent în biroul medicului, după care a fost sesizată conducerea instituției medicale și, respectiv, CNA.

În acest caz a fost pornită o urmărire penală pentru corupere pasivă. Transmiterea banilor s-a efectuat sub controlul CNA și a fost documentată cu mijloace speciale audio și video.

Urechi riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare cu amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 15 ani.

Ilie Gulca
16/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii