„Ne pare rău”. Institutul Oncologic, despre cazul medicului Virgiliu Urechi, reținut că ar fi pretins 2.000 de euro de la un bolnav incurabil

Ilie Gulca
16/02/2022
Șeful secției Radiologie IV, Virgiliu Urechi. Foto: Facebook.com

Institutul Oncologic condamnă orice fel de corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali după ce un angajat al acestei instituții, șeful secției Radiologie IV, Virgiliu Urechi, a fost prins în flagrant luând mită de la un bolnav incurabil.

„Ne pare rău că din cauza acestuia sunt catalogați și alți medici din instituție, care își fac onest meseria. Regretăm că pacienta și rudele sale sunt nevoite să treacă prin astfel de momente”, se menționează într-un comunicat al instituției.

IMSP Institutul Oncologic susține că nu își poate expune opinia pe marginea acestui caz, dar avem încrederea că instituțiile abilitate cu acest drept își vor exercita funcțiile, în limitele cadrului legal, pentru a oferi răspuns la toate întrebările.

Șeful Secției radiologie IV a Institutului Oncologic, Virgiliu Urechi, a fost reținut în flagrant marți după-amiază de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru că ar fi pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a calificat acest caz drept „o rușine pentru întregul sistem medical”.

„Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, subliniază  ministra, „acest radiolinear nu a fost instalat să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire [a lui Virgiliu Urechi – n.r.]. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi”, a scris ministru pe pagina sa de Facebook.

În acest context, Ala Nemerenco a acuzat Institutul Oncologic că ar „campion în acest sens, deoarece a picat rău testele de integritate realizate de CNA anii trecuți”.

„În sistem circulă fabule despre pretinsele sume și ratingul campionilor. Cunosc încă mulți medici, buni profesioniști acolo, și asistente care plâng împreună cu pacienții lor. Anume acestei părți bune și sănătoase îi revine însănătoșirea acestei instituții. Cine nu se regăsește în această jumătate luminoasă va trebui să plece. Fără a aștepta să fie săltați de ofițeri.”

Serviciul de Presă al Institutului Oncologic a subliniat că ministra are la bază date precise dacă face asemenea declarații.

Ilie Gulca
16/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii